Tuinhuis bouwen, waar houd je rekening mee?
Een tuinhuis is ideaal als opbergruimte of werkplaats. Ook kun je voor een constructie gaan waar ruimte gecreëerd is voor een terras, waar je met behulp van sfeervolle terrasverwarming zelfs op koele avonden van je tuin kunt genieten.. Er zijn genoeg redenen om aan het timmeren gaan, maar er zijn wel enkele dingen die je in acht moet nemen voor, tijdens en na het bouwen.
Kostenplaatje
Hoe luxer je tuinhuis, hoe groter het gat is dat het achterlaat in je portemonnee. Vraag offertes aan van verschillende hoveniers en timmerlieden om een kostenplaatje te krijgen. Ga niet per definitie voor het goedkoopste bedrijf. Goedkoop kan namelijk ook duurkoop zijn. Ga na of een persoonlijke lening een optie is, of je misschien nog wat wilt sparen of dat alles precies in jouw budget past voor je overgaat tot actie.
Graaf- en vulwerk
Voordat het timmerwerk aan de orde komt, is het verstandig de oppervlakte waar het tuinhuis neergezet wordt, uit te graven. Een diepte van 20 centimeter is voldoende. Vervolgens vul je deze kuil weer op met vulzand, ook wel geel zand genoemd. Heeft jouw schuurtje een dak dat gedeeltelijk oversteekt? Graaf het oppervlak dan niet direct naast de erfscheiding van jou en je buurman. Een dakoversteek mag namelijk niet over de grens hangen. Nadat het graaf- en vulwerk afgehandeld is, kan het bouwwerk geplaatst worden.
Voorkom optrekken vocht
Nadat het bouwwerk op zijn plaats staat, doe je er goed aan om landbouwplastic te gebruiken om de grond af te dekken. Deze bedek je vervolgens weer met een laagje vulzand. Dit zal een goed fundament vormen om het beton op te storten of de tegels op te leggen. Het plastic zal jouw tuinhuis beschermen tegen optrekkend vocht, waardoor de spullen die je hier bewaart beter beschermd zijn tegen schimmel en vorst.
Bescherm je tuinhuisje
Eindelijk staat je tuinhuisje, en wat is het een mooi gezicht! Dat wil je natuurlijk wel zo houden. Hoewel geïmpregneerd hout niet behandeld hoeft te worden, is het wel aan te raden om de buitenzijde van je gebouwtje te bewerken met buitenbeits. Dit voorkomt dat je hout verkleurt en het tuinhuis er op den duur onverzorgd uit gaat zien. Er zijn verschillende kleuren beits op de markt, waardoor je de uitstraling van je tuinhuisje naar eigen smaak en inzicht kunt veranderen. Je kunt er bovendien voor kiezen om een dekkende verf te gebruiken. Vergeet ook niet om de deuren en ramen onder handen te nemen. Gebruik hiervoor een speciale impraline. Na deze bewerking kun je de deuren, indien gewenst, in een andere kleur overschilderen.