Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Top 10 vlinderplanten

Lisa Garden op 25-07-2018

Wilt u graag vlinders naar uw tuin trekken en zo een vlindervriendelijke tuin creëren? Met de planten uit de top 10 van Vlinderstichting NL gaat dit zeker lukken.

#1 Winterheide

Winterheide trekt niet alleen vlinders aan, dit roze, lila en witte tapijt is ook nog eens een prachtig gezicht. De plant zorgt ook gedurende de winter voor kleur in de tuin. Er zijn twee soorten Winterheide die vaak voorkomen en dat zijn: Erica Carnea (sneeuwheide) en Erica x Darleyensis (dopheide). De eerste soort is wat compacter dan de tweede soort. Winterheide is gemakkelijk te verzorgen. Houd de grond vochtig en pluk de uitgebloeide bloemetjes weg.

#2 Sneeuwbal/Viburnum

Viburnum is een winter bloeiende heester en ook verkrijgbaar op stam. Hij is geschikt als haag, maar ook voor op het terras of in de border. De plant kant wel drie meter hoog worden. Viburnum bloeit van januari t/m mei.

[page-break]

#3 Judaspenning

Als u van planten met een bijzonder uiterlijk houdt, dan is de Judaspenning zeker iets voor u! Opvallend aan deze plant zijn de grote ronde zaaddozen, waarin de zaden duidelijk zichtbaar zijn. De plant vormt paarse, mauve of witte bloemen en deze zijn reukloos. De Judaspenning heeft geen verzorging nodig. U kunt de zaaddoosjes drogen en de zaden verspreiden of de plant zijn werk laten doen. In het tweede geval zullen er nieuwe planten ontstaan rondom de plant.

#4 Lavendel

Wie kent deze plant niet? Lavendel staat vooral bekend om zijn heerlijke geur en is daarom erg populair in de Belgische tuin. Snoei lavendel in de eerste week van april. De plant kan goed tegen droogte. Naast vlinders trekt de lavendel ook bijen aan.

#5 Vlinderstruik

De naam zegt het al, vlinders zijn dol op de paarse, witte, rode en roze bloemen van de vlinderstruik. De vlinderstruik groeit erg snel, dus een goede snoeibeurt is essentieel. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig. Vlinderstruiken in pot hebben wel iedere week water nodig. Anders zal de regen zijn werk doen. Gaan de bladeren hangen? Geef dan wat extra water. Er bestaan verschillende soorten vlinderstruiken, zoals de gewone vlinderstruik, de wilde vlinderstruik en de dwerg vlinderstruik.

[page-break]

#6 IJzerhard

IJzerhard is eigenlijk een tweejarige plant, maar verspreidt zich zo gemakkelijk dat u er jaren plezier van kunt hebben. De plant staat graag in de volle zon en goede tuingrond is gewenst. Geniet tussen juli en september van de vrolijke lichtroze bloemetjes die deze plant aanmaakt!

#7 Koninginnenkruid

In het wild komt Koninginnenkruid vooral voor langs de waterkant, waar het lekker hoog wordt. De plant doet het dan ook het best wanneer u deze bijvoorbeeld langs een sloot plant. Let er op dat u niet de E. cannabinum ‘plenum’ koopt als u insecten en vlinders wilt aantrekken, want deze soort is niet eetbaar.

#8 Hemelsleutel

Deze vetplant is winterhard en groeit als een pol die langzaam breder wordt. Het blad is opvallend grijsgroen en de bloemetjes zijn wit, geel, zacht- of vaalroze of (bruin)rood.

[page-break]

#9 Herfstaster

Ook herfstaster maakt uw tuin een stuk vrolijker! De plant produceert paarse en roze bloemetjes die bloeien in september en oktober. Zo verlengt u de zomer dus met twee maanden. Jonge herfstasters hebben een beetje hulp nodig door extra water te geven. Na het eerste jaar redt de plant zich prima. Het is vaak ook nodig om de jonge plantjes wat steun te geven door middel van stokjes of latjes. Asters zijn gevoelig voor meeldauw, vooral als na een warme zomerdag regen volgt. Houd dit dus goed in de gaten en bestrijd indien nodig!

#10 Klimop

De klimop is leuk voor binnen en buiten; in de tuin maakt de plant dat ene kale muurtje wat interessanter en in huis is de klimop geschikt als hangplant. De bladeren van de klimop kunnen mooie witte en zilverachtige bladtekeningen hebben.