Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

7 Tips om Meer Vogels naar je Tuin te Trekken in de Herfst

Sophie Maes op 07-10-2024

De herfst is een schitterende periode om vogels in je tuin te verwelkomen. Nu de dagen korter worden en voedsel in de natuur schaars is, is het een uitgelezen moment om je tuin om te toveren tot een waar vogelparadijs. Maar hoe krijg je meer vogels naar je tuin en welke stappen kun je ondernemen om ze aan te trekken? In dit artikel geven we je 7 nuttige tips om vogels te lokken en van je tuin een echte vogelvriendelijke omgeving te maken.

1. Zorg voor gevarieerd voedsel

Een van de beste manieren om vogels naar je tuin te trekken, is door ze te voorzien van voedsel. Maar mag je vogels voeren in je tuin? Zeker, het is toegestaan om vogels te voeren, vooral tijdens de koudere maanden wanneer ze moeite hebben om voedsel te vinden. Zorg er wel voor dat je het juiste tuinvogel voedsel aanbiedt. Verschillende vogels hebben verschillende voorkeuren. Voorzaad, zoals zonnebloempitten, wordt graag gegeten door de pimpelmees en de koolmees, terwijl mussen dol zijn op gemengd zaad.

In de herfst kun je ook vetbollen of pindaslingers ophangen. Deze producten bevatten veel energie, wat vogels helpt om warm te blijven. Plaats het voedsel op verschillende hoogtes en plekken in je tuin, zodat zowel grondvogels als vogels die liever hoger in de bomen zitten, hun plek vinden.

2. Bied beschutting en nestgelegenheid

Vogels voelen zich veiliger in tuinen waar ze kunnen schuilen. Hoe krijg je vogels in je tuin? Door struiken en bomen te planten die zowel voedsel als beschutting bieden. Vogels gebruiken deze plekken niet alleen om zich te beschermen tegen roofdieren, maar ook om uit te rusten en hun nest te bouwen.

Dichte struiken zoals hulst of liguster vormen uitstekende schuilplaatsen voor kleine vogels. Vogelhuisjes kunnen ook helpen om meer vogels naar je tuin te trekken. Zorg ervoor dat de huisjes op een veilige plek hangen, uit de buurt van katten of andere roofdieren.

3. Water is essentieel

Water is een belangrijke bron voor vogels, zowel om te drinken als om hun veren schoon te houden. Een simpele vogeldrinkbak of vijver kan een groot verschil maken in het aantal vogels dat je aantrekt. Zorg ervoor dat het water altijd schoon is en in de winter niet bevriest.

Door een ondiepe vijver of waterschaal in je tuin te plaatsen, creëer je een aantrekkelijke omgeving voor verschillende vogelsoorten. Vooral in de herfst en winter, wanneer natuurlijke waterbronnen kunnen bevriezen, is het belangrijk dat vogels toegang hebben tot water in je tuin.

4. Kies de juiste beplanting voor een vogeltuin

Hoe krijg je meer vogels in je tuin? Kies de juiste planten! Bepaalde planten en struiken zijn erg aantrekkelijk voor vogels omdat ze voedsel of beschutting bieden. Overweeg om bessenstruiken zoals vuurdoorn, lijsterbes of meidoorn te planten. Deze struiken trekken niet alleen vogels aan vanwege hun bessen, maar bieden ook goede nestgelegenheden.

Zonnebloemen en distels kunnen ook een natuurlijke voedselbron zijn. Deze planten produceren zaden die vogels in de herfst graag eten.

5. Creëer een vogelvriendelijke omgeving

Het is belangrijk om een rustige en veilige omgeving voor vogels te creëren. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor zowel vogels als insecten. Vogels eten veel insecten, dus door een gezonde insectenpopulatie te behouden, zorg je voor een natuurlijke voedselbron.

Het helpt ook om een natuurlijke tuin te creëren. Laat bijvoorbeeld in de herfst wat bladeren op de grond liggen. Onder deze bladeren zitten vaak insecten en wormen, die een goede voedselbron vormen voor vogels zoals de merel.

6. Welke vogels in je tuin?

Afhankelijk van je woonomgeving en de inrichting van je tuin, kun je een grote variëteit aan vogels aantrekken. In stedelijke tuinen zie je vaak mussen, roodborstjes, merels en mezen. Als je in een landelijke omgeving woont, is de kans groter dat je ook vogels zoals de vink, spreeuw of zelfs een specht tegenkomt.

Door een gevarieerde tuin te creëren met verschillende soorten voedsel en beschutting, trek je meer vogelsoorten aan. Let ook op welke vogels het vaakst op bezoek komen. Dit kan handig zijn voor activiteiten zoals de Nationale Tuinvogeltelling.

7. Tel de vogels in je tuin

Een leuke manier om bij te dragen aan vogelonderzoek is door deel te nemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Elk jaar, meestal eind januari, kun je meedoen door een half uur lang de vogels in je tuin te tellen. Maar hoe tel je de vogels in je tuin? Het is eenvoudig: noteer per soort hoeveel vogels je tegelijkertijd ziet. Het hoogste aantal dat je ziet, schrijf je op.

Deze telling helpt bij het in kaart brengen van vogelpopulaties in Nederland. Het is een leuke en leerzame activiteit om samen met familie of vrienden vogels te observeren. Door mee te doen, draag je ook bij aan wetenschappelijk onderzoek naar vogelpopulaties.

Zo krijg je meer vogels in je tuin

Het aantrekken van vogels naar je tuin is niet alleen voordelig voor de vogels, maar kan ook veel plezier brengen aan jou als tuinier of natuurliefhebber. Door te zorgen voor gevarieerd voedsel, water, beschutting en de juiste planten, creëer je een omgeving waarin vogels zich thuis voelen. Of je nu meer wilt weten over welke vogels in je tuin komen of gewoon wilt genieten van hun vrolijke gezang, deze tips helpen je op weg om van jouw tuin een echte vogelvriendelijke plek te maken.

Vergeet niet om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, die elk jaar in januari plaatsvindt. Het is een geweldige kans om te zien hoeveel vogels jouw tuin bezoeken en welke soorten zich er thuis voelen.