Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Calathea Soorten: Onze Top 3 Favorieten

Sophie Maes op 19-08-2024

De Calathea is een populaire kamerplant, geliefd om zijn indrukwekkende bladtekeningen en levendige kleuren. Hoewel hij soms als veeleisend wordt ervaren, blijft deze plant favoriet bij vele plantenliefhebbers. Ben je nieuwsgierig naar de verschillende soorten en hoe je ze het beste kunt verzorgen? In dit artikel delen we onze top 3 Calathea soorten en geven we handige verzorgingstips. Daarnaast vertellen we je waar je deze unieke planten kunt kopen. Gelukkig zijn ze bij de meeste tuincentra in je omgeving verkrijgbaar!

Wat maakt de Calathea zo speciaal? Oorspronkelijk afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, wordt de Calathea vooral gewaardeerd om zijn decoratieve bladeren, die variëren van gestreept tot gespikkeld, en van donkergroen tot paars. De bladeren van deze plant hebben een bijzondere eigenschap: ze sluiten zich ’s avonds en openen zich weer ’s ochtends, wat een boeiende "dansende" beweging teweegbrengt.

Onze Top 3 Calathea Soorten

Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een van de meest geliefde soorten vanwege zijn grote, ronde bladeren met een zilverachtige glans. De bladeren hebben brede, lichtgroene strepen die prachtig afsteken tegen de donkere achtergrond. Deze plant kan flink groot worden, waardoor hij een echte eyecatcher is in je interieur.

Hoe verzorg je de Calathea Orbifolia? De Calathea Orbifolia houdt van een hoge luchtvochtigheid en indirect licht. Houd de grond licht vochtig, maar zorg ervoor dat de wortels niet in water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht om bladschade te voorkomen.

Calathea Medallion

De Calathea Medallion valt op door zijn ronde, bijna cirkelvormige bladeren. De bladeren zijn diep donkergroen met een patroon van lichtere, bijna witte strepen die doen denken aan een medaillon, vandaar de naam. De onderkant van de bladeren heeft vaak een paarsrode kleur, wat een mooi contrast geeft wanneer de bladeren zich ’s avonds sluiten.

Wat heeft de Calathea Medallion nodig? Net zoals andere Calathea soorten, heeft de Medallion een hoge luchtvochtigheid nodig. Besproei de bladeren regelmatig om de luchtvochtigheid te behouden. De plant doet het goed in een lichte kamer, maar moet uit direct zonlicht worden gehouden. Houd de grond vochtig, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.

Calathea Lancifolia (Rattlesnake Plant)

De Calathea Lancifolia, beter bekend als de Rattlesnake Plant, heeft lange, smalle bladeren met golvende randen. De bladeren zijn versierd met donkergroene vlekken op een lichtgroene achtergrond, wat doet denken aan de huid van een ratelslang. De onderkant van de bladeren heeft een diepe paarse kleur, wat een extra dimensie aan de plant toevoegt.

Hoe verzorg je de Calathea Lancifolia? Deze Calathea soort heeft vergelijkbare verzorging nodig als de andere soorten. Houd de grond licht vochtig en zet de plant op een plek met indirect licht. De Rattlesnake Plant is iets minder veeleisend dan sommige andere Calathea’s, wat hem een goede keuze maakt voor beginners.

Veelgestelde vragen over Calathea verzorging

Waarom krijgen de bladeren van mijn Calathea bruine randen? Bruine randen kunnen wijzen op te lage luchtvochtigheid of teveel direct zonlicht. Verhoog de luchtvochtigheid in de ruimte met een luchtbevochtiger of door regelmatig te sproeien. Plaats de plant ook niet in de buurt van tochtige ramen of airconditioning, omdat dit de luchtvochtigheid kan verlagen.

  • Hoe vaak moet ik mijn Calathea water geven? Calathea's houden van vochtige grond, maar de frequentie van water geven hangt af van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. In de zomer moet je de plant meestal om de paar dagen water geven, terwijl dit in de winter minder vaak nodig is. Controleer de bovenste laag van de grond; als deze droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

  • Kan ik mijn Calathea buiten in de tuin zetten? Calathea's zijn kamerplanten en zijn niet geschikt om het hele jaar door buiten te staan, vooral niet in koudere klimaten. In warmere klimaten kun je de Calathea in de zomermaanden buiten zetten op een beschutte plek met schaduw. Haal de plant echter naar binnen zodra de temperaturen dalen, want Calathea's zijn gevoelig voor kou.

  • Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Calathea gaan krullen? Krullende bladeren kunnen een teken zijn van droogte, zowel in de grond als in de lucht. Verhoog de luchtvochtigheid en controleer of de grond niet te droog is. Soms helpt het ook om de plant tijdelijk op een schaduwrijkere plek te zetten, vooral als hij te veel direct zonlicht heeft gekregen.

Waar koop je een Calathea?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over de Calathea en wil je er zelf eentje aanschaffen? Deze prachtige kamerplant is gelukkig te vinden bij de meeste tuincentra in jouw omgeving. Of je nu op zoek bent naar een Calathea Orbifolia, Medallion of Lancifolia, je zult ongetwijfeld een geschikte plant vinden in het tuincentrum.