De moestuin in november
Voor de moestuin is november een maand waarin nog een beetje wordt geoogst, maar waarin vooral wordt opgeruimd en het volgende jaar wordt voorbereid. De moestuin ligt er wat kaal bij als u geen groenbemesters heeft ingezaaid. Een hoofdrol is er nu nog weggelegd voor koolsoorten en snijbiet (vooral de rode snijbiet).
Beschermen en opruimen
- Percelen die niet ingezaaid zijn met een groenbemester kun je best afdekken met een mulchlaag van bvb. bladeren of grasmaaisel. Zo rem je de onkruidgroei en voorkom je uitspoeling.
- Tomatenplanten in potten opruimen. Wil je de potten volgend jaar opnieuw gebruik, dan zal je ze best eerst ontsmetten
- Een tip om de groentenoogst (vb van erwtjes) te vervroegen, is enkele perceeltjes tegen het eind van de maand af te dekken met zwarte plastic. Daardoor blijft de grond droger en warmer. U kan dan begin maart de erwten die u in de tweede helft van januari binnenshuis heeft gezaaid in perspotjes, uitplanten door gaatjes te maken in het plastic en de jonge plantjes af te dekken met vliesdoek. Oogsten einde mei.
- Groenten die buiten kunnen overwinteren (schorseneer, warmoes, spruitjes, winterprei, selder, pastinaak, kervel, savooikool), kun je eventueel een beschermende laag van bladeren geven.
- Bloembollen zoals allium, kunnen nog steeds worden geplant.
- Bij overvloedige regen de composthoop afdekken om uitspoeling tegen te gaan.
- Zurkel kan zich makkelijk uitzaaien. Vind je jonge plantjes van zurkel in de moestuin, geef ze dan een vaste plaats.
- Wie aan verse stalmest kan komen, composteert die beter eerst enkele maanden.
- Waar dat nodig is eventueel kalk strooien en inwerken. Vooral op de percelen waar volgend jaar de koolsoorten komen!