Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

De uitslag van Het grote Vogelweekend

Lisa Garden op 06-02-2019

Benieuwd welke vogel er dit jaar op de eerste plaats is geëindigd tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Eén record is in ieder geval gebroken: 33.500 mensen hebben in ruim 17.500 tuinen en 218 speelplaatsen vogels geteld! Er zijn meer dan een half miljoen vogels in totaal geteld. Het was ondanks het mindere weer een recordeditie!

Vogels per tuin

In de gemiddelde Vlaamse tuin zaten 24 vogels van 9 verschillende soorten. Dit is net iets meer dan vorig jaar. De meest getelde vogel is niet dezelfde als vorig jaar, toen stond de koolmees op nummer 1.

En de winnaar is…

Dan is het nu eindelijk tijd om de winnaar bekend te maken. Deze vogel won de felbegeerde titel voor het laatst in 2013. Het is een kleine, sterke vogel, die welkom is in alle tuinen. Met zijn blauwe kop en de prachtige patronen op zijn vleugels is deze vogel een genot om naar te kijken. DE VINK mag zich dit jaar meest getelde vogel van het jaar noemen! Vinken leven vooral in bossen en boomrijke tuinen en parken. Ze eten zaden en zachte plantendelen, zoals bladknippen. Aan het einde van de zang hoort u de bekende vinkenslag. De reden dat er waarschijnlijk zoveel vinken werden geteld is dat er in de week voor het Vogelweekend een winterprik plaatsvond en er ook sneeuw viel. “Hierdoor werden de vinken naar tuinen gelokt om extra eten te zoeken”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Vinken verplaatsen zich ook altijd in grote groepen. U ziet er dus altijd meteen een heleboel.

[page-break] 

Overige uitslagen van het Grote Vogelweekend

Het was dit jaar een nek-aan-nekrace, maar de kauw is nummer 2 geworden en de huismus nummer 3. De kauw laat zich vooral veel zien op speelplaatsen en gaat hier op zoek naar etensresten. Deze vogel heeft zich dus goed aangepast aan de verstedelijking. De winnaar van vorig jaar, de koolmees, wist dit jaar slechts een 4e plaats te behalen. Op ruime afstand volgt de houtduif, op nummer 5. Precieze cijfers heeft Natuurpunt nog niet naar buiten gebracht.

Help de merel!

We zeiden het vorige jaar ook al en helaas gaat het nog steeds niet goed met de merel. De vogel staat op nummer 8. De aantallen merels zijn sinds 2016 sterk gedaald. Toen werd nog in 91% van alle tuinen een merel gespot en nu slechts in 72%. De grootste reden hiervoor is het usutuvirus, waar merels gevoelig voor zijn. Ook de klimaatverandering kan een rol spelen. Door de zachte winter overwinteren merels namelijk noordelijker. Help de merel door bij te voeren en veilige plaatsen te creëren, in bijvoorbeeld hagen, om een nestje te maken!