Een gietvloer voor buiten: een goed idee, maar specialistenwerk
Gietvloeren worden vaak binnen gebruikt, maar een gietvloer kan ook buiten dienstdoen. Het heeft zelfs heel wat voordelen omdat je een heel natuurlijk ogende overgang tussen buiten en binnen kunt creëren. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en heeft het een luxueus gevoel. Het doorbreekt de lijn tussen binnen en buiten en het is eenvoudig schoon te maken. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen is het toch aan te raden om een specialist in te schakelen.
Buiten een gietvloer leggen is complexer
Bij het plaatsen van een gietvloer moet de grond voldoende stabiel zijn en mag het al zeker niet te nat of te vochtig zijn. Indien dit niet het geval is, riskeer je namelijk dat er blaasvorming zal optreden. Bij het buiten aanbrengen van een gietvloer zal je daarom vrijwel nooit zonder een vochtwerende ondervloer kunnen.
Ten tweede moet je weten dat een gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Vaak gaat het om zo'n drie tot vijf lagen. Ze worden laag voor laag aangebracht en moeten daartussen ook de tijd krijgen om te drogen. Bij een temperatuur van 18°C duurt het harden toch al gauw een nachtje en hierdoor neemt het leggen van een gietvloer meerdere dagen in beslag. Hierbij is het zo dat de gietvloer tussendoor niet nat of vochtig mag worden. Buiten is dat met het grille weer een heuse uitdaging, waardoor het in principe enkel tijdens de droge zomermaanden kan. Een alternatief is het terras eerst regen- en winddicht maken. Het voordeel hiervan is dat je meteen ook vuil, zand en stof op afstand houdt, maar het vergt natuurlijk wel extra inspanningen en investeringen.
Het belang van een goede afwerking
Wanneer je buiten een gietvloer legt, moet je je realiseren dat je het zwaarder zal belasten dan binnen. Niet omdat je eens met een kruiwagen over de gietvloer rijdt, maar veeleer omwille van de weersomstandigheden. Zelfs met de beste zonwering krijgt de gietvloer te maken met uv-straling. En ook warmte, koude, hagel, vriestemperaturen en sneeuw zorgen ervoor dat een klassieke gietvloer snel zal aftakelen. De juiste materiaalkeuze en een hoogwaardige afwerking is dus echt wel noodzakelijk om dit te voorkomen.
De koude buitentemperaturen zorgen er bovendien voor dat een gietvloer heel glad kan worden. Onlogisch is dit niet, want het ongerimpelde karakter is net een van de basiskenmerken van een gietvloer. Dat is natuurlijk niet zonder gevaar. Daarom moet een buitengietvloer stroever worden gemaakt. Hiervoor wordt bijvoorbeeld een antislip-etsing op de vloer aangebracht.
Laat een buitengietvloer plaatsen door een expert
Buiten een gietvloer plaatsen is zeker mogelijk, maar houd er rekening mee dat er veel aandachtspunten zijn en dat het een stuk complexer is dan een gietvloer binnen leggen. Waar het leggen van klassieke gietvloeren al beter aan een vakman wordt overgelaten, is dit bij een buitengietvloer al helemaal de waarheid. Weet bovendien dat specialisten vaak aangepaste producten hebben. Zo bestaan er bijvoorbeeld gietvloeren die ook op lage temperaturen te plaatsen zijn en die sneller uitharden.