Genieten van een eigen vijver
Bij een mooie tuin hoort een mooie vijver. Zeker wanneer je de tijd ervoor hebt is het leuk om in de tuin te werken. Voor je het weet heb je een nieuwe hobby, waar je op zonnige dagen de vruchten van kunt plukken. Twijfel je er nog over? Lees dan verder en kom erachter waarom ook jij voor een vijver zou kunnen kiezen.
De voordelen van een vijver
Het hebben van een vijver barst van de voordelen. Om er een paar op te noemen:
- Een vijver trekt dieren naar de tuin zoals vogels, insecten en egels
- Een vijver fleurt de tuin op
- Het is een leerzame plek
- Het hebben van een vijver is goed voor het ecosysteem
Mocht een van de knelpunten zijn dat er muggen op af komen, dan is daar een oplossing voor. Schaf bijvoorbeeld windes aan. Dat zijn vissen die onder andere muggeneitjes en muggen zelf eten. Omdat muggen hun eitjes in het water leggen kunnen de windes daar goed bij, met het gevolg dat je geen last van ze zult hebben. Zo kun je ongestoord genieten van de rust in je tuin. Een vijver heeft namelijk óók een rustgevende werking. Veel mensen worden kalm van het geluid van stromend water en vinden het fijn om dat gevoel van ontspanning in eigen tuin te kunnen ervaren.
Aandachtspunten bij het aanleggen van een vijver
Het aanleggen van een vijver kun je laten doen door een hovenier, maar als je groene vingers hebt en besluit om het zelf te doen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is vijverfolie kopen aan te raden. Het is een duurzame ondergrond, gaat jarenlang mee en beschermt de vijver tegen het doorgroeien van wortels.
Als je van plan bent om vissen in je vijver rond te laten zwemmen is het belangrijk om minimaal 80 centimeter diep te graven. Zo hebben de vissen genoeg leefruimte en kunnen ze ook tijdens vorst overleven.
Als laatste is het zo dat algen de kans krijgen om in een vijver te groeien wanneer het water niet stroomt. Een vijverpomp kopen is daarom een goede manier om algengroei tegen te gaan. Een pomp zorgt er namelijk voor dat de watercirculatie op gang blijft. Zo kunnen afvalstoffen als methaan en ammoniak makkelijk uitgestoten worden en zuurstof wordt beter opgenomen.