Groene woonkamer in januari: de Kentiapalm!
Kerstboom eruit, kamerplant erin! Maar welke kamerplant is dan een goede vervanger voor zo’n blikvanger als een kerstboom? De Kentiapalm is woonplant van de maand januari geworden! Met zijn mooie slanke stengels en elegeante groene palmbladeren helpt de plant u zo uit uw after-Christmas-dipje.
De prachtige Kentiapalm
Het is een fraaie verschijning: de Kentiapalm. Deze plant is een van de weinige palmen die goed gedijt op weinig licht, een lage luchtvochtigheid en kou. Het licht valt mooi door de sierlijke bladeren en het is dus echt een aanwinst voor uw woonkamer. De Kentiapalm groeide oorspronkelijk op Lord Howe Island ten oosten van Australië. Hier groeien veel grote bomen en de palm groeit dan ook altijd onder een bladerdak, daarom heeft de plant weinig licht nodig. In de natuur kan de Kentiapalm wel 18 meter hoog en 6 meter breed worden. De bladeren zijn dan wel 3 meter lang! De plant die u in het tuincentrum haalt blijft uiteraard iets kleiner.
Kentiapalm kweken
Het zaad voor geïmporteerde Kentiapalmen komt nog altijd vanaf Lord Howe Island. Door de zaadjes in hoge temperaturen te leggen, wordt de kiemrust doorbroken. Dit duurt ongeveer 30 weken en dan kan de palm rustig worden opgekweekt. Hoe dikker de palm is, hoe meer zaad er is gebruikt. Hoe hoger de palm is, hoe ouder deze is. De plant wordt zo duurzaam mogelijk gekweekt, met een vrij lage energiebehoefte.
Waar let u op bij de inkoop van Kentia?
- Check of u de juiste plant inkoopt. Vooral jongere planten worden nogal eens aangezien voor Arecapalm (Dypsis). Het verschil is te zien aan de stelen pal boven de kluit. Die van Kentiapalm zijn groen met bruine vezels aan de stam, die van Arecapalm hebben rode spikkels. Het blad van Kentiapalm is bovendien breder dan van Arecapalm. Aangezien de planten behoorlijk in prijs verschillen, is een dubbelcheck aan te raden.
- Controleer of potmaat, dikte en hoogte van Kentiapalm in verhouding zijn met de prijs.
- Kentiaplant dient bij aanschaf vrij te zijn van schild-, dop- of wolluis en spint, herkenbaar aan grijsachtige bladeren en veroorzaakt door te droge omstandigheden.
- Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid of te ruime watergift. Zwarte vlekken duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond. Dit kan voorkomen worden door de potten door te spoelen met water.
Verzorging
Wordt het blad van uw Kentiapalm lichtgroen of zelfs geel? Dan staat deze te licht. Als er te weinig nieuwe scheuten ontstaan, staat deze juist weer te donker. De kluit moet altijd vochtig blijven, maar niet te nat zijn. Neem deze plant eens mee onder de douche of zet hem in een milde regenbui, zo frist u hem lekker om en voorkomt u spint. Knip geel of verdord blad meteen weg. Houd de temperatuur boven de 10 graden Celsius, dit is voor uzelf ook wel zo prettig!