Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hergebruik groenten: Lente-ui

Lisa Garden op 28-03-2014

Wist je dat je veel groenten kunt hergebruiken? Veel groentesoorten kun je opnieuw laten aangroeien. Venkel, prei, lente-ui, knoflook, Romeinse sla, zoete aardappel, selderij, gember, citroengras en zelfs ananas lenen zich goed om te laten ‘herkweken’. 

De lente in met lente-ui
Lente-ui, ook wel bosui of salade-ui genoemd, is een heel dankbare groente gebleken om te herkweken. Je ziet ‘m bijna groeien, zo snel schieten er nieuwe stengels uit.

Hoe herkweek je lente-ui?

  • Koop een bos lente-uien.
  • Na het snijden van de lente-ui voor je gerecht houd je minimaal het ‘kontje’ over.
  • Zet de bol met wortels in een glas water.
  • Zet de lenteui op een zonnige plek in de vensterbank.
  • Ververs regelmatig het water.
  • Binnen twee weken zijn er volledig nieuwe stengels uit het kontje gegroeid.

Je kunt de lente-ui ook in een kruidenpotje met wat grond, met eventueel speciale voeding, herplanten. Zo krijgt de lente-ui meer voeding.

Lente-ui als superfood:

  • Bevat veel calcium en ijzer.
  • Rijk aan de vitaminen A, C, B6, B11 en K.
  • Goed voor hart- en bloedvaten.
  • Rauwe lente-ui werkt bacteriebestrijdend.
  • Een heel kopje lente-uien bevat maar 32 calorieën.