Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoeveel kost een tuinrenovatie?

Lisa Garden op 21-08-2024

Een tuin is meer dan alleen een stukje grond; het is een verlengstuk van je huis waar je kunt ontspannen, genieten en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Maar net als het interieur van je woning, kan ook je tuin na verloop van tijd toe zijn aan vernieuwing. Of je nu een complete metamorfose wilt of slechts een aantal verbeteringen, een tuinrenovatie brengt kosten met zich mee die zorgvuldig moeten worden gepland. Maar hoeveel kost een tuinrenovatie precies? Het antwoord hangt af van verschillende factoren.

De omvang van de renovatie

De kosten van een tuinrenovatie worden grotendeels bepaald door de omvang van het project. Wil je enkel de bestrating vervangen of gaat het om een volledige herinrichting met nieuwe beplanting, verlichting en misschien zelfs een vijver of buitenkeuken?

Materialen en kwaliteit

De keuze van materialen speelt een cruciale rol in de totale kosten. Natuurlijke materialen zoals natuursteen voor bestrating of hardhout voor schuttingen zijn vaak duurder dan bijvoorbeeld betontegels of geïmpregneerd hout. Ook de kwaliteit van de beplanting is een factor. Volgroeide bomen en struiken zijn duurder dan jonge planten, maar ze geven je tuin direct een volwassen uitstraling.

Financiering van je tuinrenovatie

Een tuinrenovatie kan een flinke investering zijn. Als je niet direct over voldoende spaargeld beschikt, kan het aantrekkelijk zijn om een persoonlijke lening te overwegen. Hiermee kun je de kosten spreiden over een langere periode, zodat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken naar de voorwaarden en rentetarieven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.