Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoeveel water moet ik mijn kamerplant geven?

Lisa Garden op 28-11-2016

Elke kamerplant heeft water nodig. Het houdt de plant gezond en zorgt ervoor dat hij kan groeien. Maar hoeveel water heeft uw kamerplant nou precies nodig? En wat voor water is eigenlijk het beste voor de plant? En als laatste: wat zijn belangrijke factoren die meespelen met de hoeveelheid water uw binnenplant nodig heeft?

Koud, warm of lauw water?

Veel mensen maken dezelfde fout: koud water geven. Dit is niet goed voor uw plant. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Beter is om de kamerplant lauw water of water op kamer temperatuur te geven. Het beste is regenwater omdat dit natuurlijke water minder kalk bevat.

Dankzij water worden de voedingsstoffen door de plant getransporteerd. Dit is essentieel voor de plant, MAAR te veel water is echter niet goed voor de plant. Hierdoor kan uw plant zelfs sterven! Een kamerplant kan namelijk niet zoals tuinplanten het water afvoeren. Hierdoor kunnen de wortels stikken. Dus let goed op hoeveel water uw plant nodig heeft. Dat kunt u zien aan de volgende punten:

  • Factoren
  • Hoeveel water
  • Hoe vaak water
  • Hydrocultuur

Hoeveelheid water

Elke kamerplant heeft zijn eigen eisen. Er bestaan drie categorieën waar een plant in kan vallen.

  • Veel water: de grond moet altijd vochtig zijn
  • Gemiddeld: de grond kort laten uitdrogen voordat de gieter er weer overheen gaat
  • Weinig water: de grond lange tijd laten uitdrogen

Let op: een kamerplant waarvan de grond altijd vochtig moet zijn, hoeft niet verzopen te worden!

De kamerplant die van vocht houdt

De kamerplanten die onder deze categorie vallen zijn vooral palmen en ficussen. Nu vraagt u uzelf misschien af ‘hoe kan het dat een palm altijd een vochtige grond nodig heeft terwijl het bijna nooit regent in tropische landen?’ Dat komt doordat palmen diepe wortels hebben die opzoek zijn naar grondwater. Bepaalde palmen zoals de Lucuala Grandis hebben juist weinig wortels, maar halen veel vocht uit de lucht. Daarom verbruikt de palm niet veel water uit de pot, maar wil wel graag een vochtige grond.

Een korte pauze tussen het bewateren

De Dracaeana’s en Aglaonema’s houden hier bijvoorbeeld van. Wel is het belangrijk dat de grond licht opdroogt. De bovenkant van de grond kan natuurlijk kurkdroog zijn, terwijl onder in de pot nog genoeg water is voor de plant!

Grond goed laten uitdrogen

De planten die een droge grond nodig hebben voor langere tijd zijn Sansevieria’s, Yucca’s en Beaucarnea’s. Vooral in de winter moet de grond goed uitgedroogd zijn voordat de planten weer water krijgen.

Meespelende factoren

De hoeveelheid water die een kamerplant nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Van te voren kunt u namelijk niet of nauwelijks vaststellen hoeveel water een plant nodig heeft. Factoren die meespelen zijn:

  1. Hoe groot is de kamerplant?
  2. Hoe groot is zijn pot?
  3. In wat voor soort grond leeft de kamerplant?
  4. Waar staat de plant?
  5. Welk seizoen is het?
  6. Wat is de temperatuur in huis?
  7. Hoe warm of koud staat de kachel of airco?

1.      Hoe groot is de kamerplant?

Een grote binnenplant heeft meer water nodig dan een kleine kamerplant. Dat zou iedereen kunnen bedenken. Zo zit er ook verschil tussen een plant die meer bladoppervlakte of kleine bladeren heeft. Deze verliest meer water door de verdamping van het water.

2.      Hoe groot is zijn pot?

Hoe groter de pot is, hoe meer aarde er in de pot kan. En hoe meer aarde er in de pot aanwezig is, hoe meer water er opgenomen kan worden. Doordat de aarde veel kracht nodig heeft om het water op te zuigen, zorgt dit ervoor dat het water zich niet op de bodem verzamelt. Hierdoor is verstikking van de wortels kleiner. Als er constant te veel water wordt gegeven, zal de kamerplant in de loop van der tijd alsnog ‘’verzuipen’’.

3.      In wat voor soort grond leeft de kamerplant?

Eerder in het artikel staat vermeld hoe meer aarde er in de pot zit, hoe minder de wortels onder water staan. Maar dit is niet de enige factor die bepaalt hoeveel water de aarde kan opzuigen. Ook het soort aarde zorgt hiervoor. Zo zijn er speciale soorten grond, zoals vulcastrat. 

4.      Waar staat de plant?

Wanneer de binnenplant op een lichte plaats staat, zal hij meer water verbruiken. Schuif de plant eens iets naar rechts of links van het raam en kijk of u verbetering ziet.

5.      Welk seizoen is het?

’s Winters is er minder licht en is het kouder dan hij misschien gewend is. Dat betekent dat de kamerplant in een rustperiode komt. Een binnenplant die in rustmodus staat, verbruikt minder water. Dit kan zelfs oplopen tot de helft minder dan in de zomer.

6.      Hoe warm of koud staat de kachel of airco?

Als de kachel hoog staat in de wintermaanden, zal de luchtvochtigheid dalen. Hierdoor heeft de binnenplant juist wel meer water nodig, omdat hij dan meer verbruikt. Ook voor de airco geldt hetzelfde. Besproei de kamerplant regelmatig met een plantenspuit, dat vindt de plant fijn.

Hoeveel water heeft mijn plant nodig?

Hierboven staat beschreven wat de factoren zijn die de waterbehoefte van de kamerplant beïnvloeden. ‘’Leuk, maar hoeveel heeft mijn kamerplant nou precies nodig?’’ Dat kunt u heel makkelijk onderzoeken. Hoeveel kan de grond opnemen? Dit kunt u zelf testen. Zit de binnenplant nog in de kweekpot? Haal de kamerplant uit de sierpot en kijk of er water uit de kweekpot is gelopen. Als dit het geval is, dan geeft u te veel water.

Staat de kamerplant langere tijd droog? Dan is het niet verstandig om meteen een sloot water eroverheen te gooien. De wortels kunnen maar een beperkte hoeveelheid water opnemen. Wanneer de plant hiermee te maken krijgt, kan dit zorgen voor wortelrot. Zolang de grond licht vochtig is, is dit voldoende.

Watermeter

Nu denkt u vast: ‘’moet ik dan echt elke keer de kamerplant uit de sierpot halen om te checken of de plant te veel water krijgt?’’ Nee, gelukkig zijn er technische oplossingen voor dit probleem! Dit is de watermeter. Plaats deze in de aarde bij de kamerplant. Beweegt de watermeter? Dan betekent dit dat er water onder in de sierpot is gekomen. U kunt ook vulcastrat bij de aarde stoppen. Dit absorbeert het extra water binnen 24 uur. Zo zal er geen stilstaand water meer zijn in de pot.

Hoe vaak moet ik mijn plant water geven?

Dit is afhankelijk van de categorie waar de binnenplant invalt. U kon al eerder lezen dat er drie categorieën zijn.

Altijd vochtige grond: geef water wanneer de grond lichter van kleur wordt. Test dit door een vinger in de grond te steken. Plakt er aarde aan uw vinger? Dan is de grond nog te vochtig, dus heeft de plant nog geen water nodig.

Af en toe droge grond: vergelijkbaar met de categorie ‘’altijd vochtige grond’’ in de zomer. In de winter hoeft dit niet, dan mag de grond een aantal dagen droog staan. Een goed uitgangspunt is drie dagen nadat er geen grond meer aan uw vinger plakt, water geven.

Droge grond: water geven als de grond in de zomer drie dagen droog staat en in de winter drie weken. Deze categorie kan hier tegen en zal dus niet zo snel sterven door te weinig water, maar juist door te veel water. Wacht daarom een langere tijd met water geven.

Heeft u geen groene vingers? Dan kunt u ook een vochtigheidsmeter gebruiken.