Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lente maakt jou blij… en je plant ook!

Lisa Garden op 25-04-2014

Eindelijk, de dagen worden langer. Na al die korte dagen, schemerige namiddagen en koude nachten heb je daar wel zin in. Het woord ‘lente’ is niet voor niets afgeleid van ‘lang’. Het goede gevoel dat de lente jou brengt, wordt veroorzaakt door het zonlicht. Dat is nu sterker, waardoor we dopamine en serotonine aanmaken en een stuk gelukkiger worden. Dat geldt ook voor onze planten.

De lente heeft een sterk effect op planten, na hun ‘winterslaap’ beginnen zij weer te groeien. Omdat veel vaste planten niet wintergroen zijn, trekken ze zich in de winter terug onder de grond. Boven de grond lijkt je tuinvriend wel dood, maar onder de grond blijft hij in leven, om er in de lente weer helemaal tegenaan te gaan. En na deze zachte winter begint de lente nu nog eerder!

Even lekker anders
Als tuinbezitter ga je nu, met een hoofd vol lentegevoel, aan de slag met nieuwe plannen. Maart is de perfecte tijd om vaste planten en heesters te (ver)planten, hét moment dus om je tuin te veranderen. Ga je vernieuwen? Kies dan planten waarvan je vaker in het jaar plezier hebt, zoals struiken en bomen die prachtig bloeien, maar ook mooi blad hebben of lekkere vruchten geven. Denk bijvoorbeeld aan de makkelijke sierappel (Malus). Hij doet het goed in iedere luchtige en vochtige grondsoort, geeft prachtige bloesem in het voorjaar en is in de herfst overladen met mooie, verkleurende kleine appeltjes. Heb je niet zoveel ruimte? Kies dan voor de leivorm van de sierappel. Denk eraan om in het vroege voorjaar (maart-april) alle zijtakjes flink terug te snoeien, dan blijft je sierappel mooi in vorm.

Latere bloeiers
De trouwe tuinvrienden die pas de zomer of in de herfst gaan bloeien, kun je nu al prima snoeien. Heesters en klimplanten zoals vlinderstruik, kornoelje, struik- en leirozen, pluimhortensia en clematis snoei je vrij kort terug. Dat kan nog tot eind maart. Voorjaarsbloeiers zoals Forsythia laat je juist lekker met rust, die snoei je na hun bloei.

TIP: Snoei geen hagen zolang de vogels erin broeden. Dat doe je begin maart of na de broedtijd, in juni.

Cosmetische verzorging
Haal afgestorven blad en stengels weg bij je vaste planten. Voorzichtig, want jonge uitlopers willen wel gespaard blijven. Een handige tip: laat kale grond begroeien met bodembedekkers. Ze houden de grond beter vochtig, de grondtemperatuur gelijkmatiger en onderdrukken onkruid. Dat scheelt weer wiedwerk. Echte toppers voor dit doel zijn Maagdenpalm (Vinca minor) en Blauwkussen (Aubrieta), die hebben allebei een rijke, lange bloei. De makkelijke Maagdenpalm is overal op zijn plaats: in de schaduw, in halfschaduw en in de zon, waar hij de meeste bloemen vormt. Geef hem een vochtdoorlatende, humusrijke grond. Tolerant Blauwkussen heeft een lichte voorkeur voor voedzame, wat kalkrijke grond. Een zonnige standplaats is wel een vereiste, dan kan de bloei van de Aubrieta zo rijk worden dat je de bladeren niet meer ziet.

Makkelijk genieten
Het buitenseizoen is weer geopend! De lente is een mooi moment om samen met je kinderen gezellig in de tuin aan de slag te gaan en zo van het voorjaar te genieten. Laat ze lekker meehelpen met allerlei klusjes en geef de tuin samen een frisse boost. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn: met een paar leuke kussens en wat nieuwe planten in de border of op je terras fleurt de hele boel flink op. En jijzelf ook trouwens. Happy lente!