Maak jouw vijver zomerklaar
Als je de vijver te vaak of op het verkeerde moment schoonmaakt, kun je het leven van de planten en vissen verstoren. Je hoeft je vijver maar twee keer per jaar echt goed schoon te maken. Doe je dit te vaak, dan verstoor je de rust van de vissen en planten. In het voorjaar en najaar je vijver reinigen is voldoende.
Vijver schoonmaken in het voorjaar
In januari en februari heeft de vijver niet heel veel aandacht nodig. Let wel op eventueel bevriezing van het water. De vissen zijn in winterslaap en daarom dient het water zo min mogelijk te bewegen. Je hoeft de vissen daarom ook minimaal te voeren.
Vanaf maart begint het vijverleven weer! Belangrijk om te starten met het testen van je water. Het is mogelijk dat het water verzuurd is door takjes en bladeren die in de vijver zijn beland. De stappen die je het beste kunt nemen zijn als volgt:
- Test het water: mogelijk is het water te zuur;
- controleer de waterhardheid;
- maak de vijver schoon: verwijder bladeren en plantresten;
- vervang de filters en installeer een UV-C filter om algengroei te voorkomen;
- vervang het water: je kunt ook een deel vervangen, niet meer dan 1/3;
- controleer je vissen op ziektes;
- voer de vissen: de vissen worden weer actiever en lusten dus ook weer wat;
- zorg voor zuurstof in de vijver.
- Koop een UV lamp vijver
Verder is het belangrijk om in het voorjaar waterplanten toe te voegen aan je vijver. Let ook op algengroei. Algen komen vaak in het voorjaar voor omdat het buiten steeds warmer wordt. Een andere bedreiging voor jouw vissen zijn reigers. Zij krijgen in het voorjaar jongen die uiteraard ook gevoed moeten worden. Naarmate het warmer wordt is het belangrijk dat jouw vissen voldoende eten. Geef hen liever een paar kleine porties per dan veel in een keer.
Vijveronderhoud in de zomer
Vanaf juni is het belangrijk dat het wateroppervlak goed schoon blijft en houd de vijverplanten in de gaten. Waterlelies kunnen zich vaak snel vermenigvuldigen en zijn gevoelig voor de waterkever. Vergeet de vissen niet want in de zomer hebben zij vaak meer trek dan in de winter.
Zuurstofrijk vijverwater
De zomers in België en Nederland worden steeds warmer. Wanneer je vissen in de vijver hebt is het belangrijk het waterniveau bij aanhoudende zon en hitte op peil te houden, helemaal als je op vakantie gaat. Tijdens hete dagen verdampt er dagelijks een hoeveelheid water en kan het resterende water voor de vissen te warm worden. Hierdoor neemt de kans op infectieziekten toe. Ook bevat warm water minder zuurstof. Daarom is een goede vijverpomp een must.
MD: Je vijver zomerklaar maken is belangrijk. Vanaf maart kun je hier echt mee beginnen. Bekijk alle tips om jouw vijver zomerklaar te maken.