Pannenkoekenplant
Vieze baklucht in huis? De pannenkoekenplant is de oplossing!
Na een lange tijd uit het oog te zijn geweest, is hij weer terug uit de seventies: de pannenkoekplant (Pilea peperomioides). Deze plant is familie van de brandnetel. De pannenkoekenplant is gemakkelijk te verzorgen, maar hij zorgt ook voor jou. In tegenstelling tot de echte pannenkoek, zuivert deze plant juist je lucht in plaats van je huis te omringen van een vieze, vette baklucht. Het nadeel is dat één pannenkoekenplant niet je hele huis kan zuiveren, maar een klein gedeelte (namelijk kleiner dan 10 m2) Dan heb je dus eigenlijk al meerdere planten nodig. Maar hier is een oplossing voor. De plant is erg makkelijk te stekken, dus je hoeft geen 20 plantjes te kopen. Snijd de jonge scheuten die bij een volwassen exemplaar rond de hoofdstengel opkomen met een schoon en scherp mes af en laat ze in water wortelen. Hierna kan je ze weer planten in een nieuwe pot.
Niet eetbare pannenkoek(enplant)
De pannenkoekplant is niet eetbaar, maar is zo genoemd omdat hij platte, ronde bladeren heeft. De Pilea peperomioides heeft glansrijke, stevige, vleesachtige, donkergroene bladeren. De plant heeft dunne stengels waar de blaadjes mooi hun evenwicht op houden. Ook al is de pannenkoekenplant een lust voor het oog, je wilt hem niet eten. De plant krijgt kronkelende stengels als hij ouder wordt. Ze kunnen wel 40 cm hoog worden.
Welvaart
De pannenkoekenplant zou je wel eens welvaart kunnen brengen. Men zegt als je een muntstuk in de aarde bij je plant plaatst dat de bijzondere plant welvaart aantrekt. Als dit zo is, verdient je pannenkoekenplant wel een gouden pot. Dit is dan ook een leuke tip als cadeau voor de feestdagen!
Van China naar Europa
Een Zweedse missionaris nam in 1946 de pannenkoekenplant mee vanuit China naar Europa. Het plantje groeide op het CanShanggebergte in de provincie Yunnan. Vandaar dus ook de bijnaam Chinese geldplant of Chinese Missionary Plant.
Verzorging van de pannenkoekenplant
- De pannenkoekenplant houdt van een lichte plek, maar niet van de brandende zon.
- Eén keer in de week een beetje water is voldoende. De aarde mag niet droog zijn, maar ook niet zeiknat.
- Een keer per maand heeft de pannenkoekenplant honger en verdient ie wel wat plantenvoeding.