Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Top 5 hangplanten

Lisa Garden op 21-02-2018

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om genoeg kamerplanten in huis te hebben. Kamerplanten geven uw interieur een frisse uitstraling en ze dragen bij aan een goede gezondheid door de lucht te zuiveren en te zorgen voor zuurstof en vocht. Heeft u geen ruimte meer voor nóg een kamerplant; wat dacht u van een leuke hangplant? Veel hangplanten zijn trouwens ook prima geschikt voor buiten.

#1 Chinees lantaarnplantje

Dit plantje staat ook wel bekend als ‘string of hearts’ en heeft deze naam te danken aan de grappige vorm van de blaadjes en de  touwtjes’ die de blaadjes aan elkaar rijgen. Het plantje bestaat al honderden jaren en was in de jaren zeventig erg populair. Het is een fragiel plantje dat heel lang kan worden. Zorg er voor dat de slieren niet in de knoop raken. Het Chinees lantaarnplantje heeft niet veel water nodig. U kunt hem ophangen, maar ook neerzetten; wel op een hoge plaats, zodat hij de grond niet raakt. Doe dit op een lichte plaats met direct zonlicht.

Hangplant #1

[page-break]

#2 Zaagcactus of zigzagcactus

Epiphyllum anguliger is een opvallende verschijning en dit heeft alles te maken met zijn gekartelde stengels. De plant groeit van nature op bomen in de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. De plant wordt een BLADcactus genoemd, maar heeft geen bladeren maar afgeplatte stengels. Deze stengels hebben de functie van echte bladeren overgenomen. In oktober/november krijgt de zaagcactus schitterende bloemen, die sterk naar vanille geuren. De zaagcactus is weliswaar een cactus, maar geen woestijncactus en kan dan ook niet goed tegen felle zon en langdurige droogte.

#3 Erwtenplant

Erwtenplant (Senecio roleyanus), oftewel ‘String of Pearls’ is een schattig plantje met kleine bolletjes die aan lange stengels bungelen. Het is een hele stevige plant. Zet of hang de plant niet in de volle zon, maar wel in het licht. De ideale temperatuur voor het Erwtenplantje is tussen de 18 en 24 graden. De plant is winterhard, maar gaat wel in rust. Geef hem een koele plaats waar het warmer dan 10 graden is en houd hem dan vrij droog. Ook tijdens de groeiperiode geeft u de plant matig water. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De stengels kunnen ingekort worden en daarna geplant (bij een temperatuur van 20 graden) en uitgroeien tot een volwassen plant.  

[page-break]

#4 Hersthoornvaren

De Hersthoornvaren of Platycerium is een mooie plant met ingevouwen, grijsgroene bladeren, bedekt met een wollig wit waslaagje. Veeg dit witte waslaagje er nooit af, want dit zorgt er voor dat de verdamping beperkt blijft. Het geeft volume aan uw woonkamer. De groene mantelbladeren rotten langzaam weg en vormen humus, waaruit de wortels voedsel halen. De bladeren kunnen een wel een meter lang worden.

[page-break]

#5 Graslelie

Deze plant wordt in de lijst van NASA genoemd onder de luchtzuiverende kamerplanten. Is uw binnenklimaat niet in orde? Hang deze plant dan op! Het is ook een hele geschikte plant voor boven uw bed, want in de slaapkamer is het ook erg belangrijk om genoeg zuurstof te hebben; zo wordt u fris wakker! De plant heeft een voorkeur voor schaduw en kan in de zomer buiten staan of hangen. Bij temperaturen lager dan 10 graden wordt de groei geremd. Bijzonder aan deze plant is dat jonge plantjes aan de uiteindes van de bladeren van de volwassen plant groeien. Deze plantjes kunt u weer oppotten. Graslelie is een hele sterke plant en heeft weinig verzorging nodig.