Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Top 5 vlinders in uw tuin in de zomer

Lisa Garden op 10-07-2017

Een grote hoeveelheid rondfladderende vlinders zorgt voor een magisch effect in uw tuin. In de ideale vlindertuin is het windstil, groeien veel vlinderplanten en het is er warm. Op dit laatste heeft u natuurlijk niet zoveel invloed! Aantrekkelijke zomerbloeiers voor in uw vlindertuin zijn:

  • Lavendel
  • Vlinderstruik
  • IJzerhard

Maar welke vlinders vindt u in de zomer nou eigenlijk het meest in de Belgische tuin? Wij maakten een top 5!

1.      Het koolwitje

Dit witte vlindertje is er in drie soorten: het groot koolwitje (Pieris brassicae), het klein koolwitje (Pieris rapae) en het geaderd koolwitje (Pieris napi). Het klein koolwitje staat op nummer één meest gespotte vlinders in België en het groot koolwitje op nummer twee. U kunt de twee soorten van elkaar onderscheiden door de grootte (het groot koolwitje is uiteraard groter) en de zwarte vlekken op de vleugels. Het klein koolwitje heeft namelijk kleine zwarte puntvlekken. Het wijfje heeft er twee en het mannetje maar één. Het groot koolwitje heeft een grote, zwarte randvlek aan de bovenzijde van de vleugel. Het vrouwtje heeft daarnaast twee zwarte stippen op haar vleugels, het mannetje heeft deze niet. Een derde verschil is de manier van eitjes leggen. Het klein koolwitje legt wel honderd eitjes aan de onderkant van gastheerbladeren. Deze eitjes legt ze allemaal afzonderlijk van elkaar. Het groot koolwitje legt de eitjes niet afzonderlijk, maar in clusters.

2.      De Atalanta

De Atalanta (Vanessa atalanta) wordt ook wel de admiraalsvlinder genoemd. U kunt deze vlinder door heel Europa tegenkomen, tot meer dan 2000 meter hoogte in de Alpen. De vlinders komen ook heel veel voor in België en Nederland. De Atalanta is een trekvlinder en overwintert dus in Zuid-Europa. Soms maakt de vlinder gebruik van de noordenwind bij het vliegen en vliegt dan dus op grote hoogte. Op deze manier vliegen ze in vijf weken van Finland naar de Middelandse Zee. Het vrouwtje legt haar eitjes op de brandnetel.

3.      Het bonte zandoogje

Deze vlindersoort herkent u aan de donkerbruine kleur met flets-gele vlekken. Het bont zandoogje (Pararge aegeria tircis) leeft bij voorkeur aan de rand van gemengde bossen en naaldbossen. Tegenwoordig ziet u de vlinder ook steeds vaker in tuinen. Het vrouwtje legt haar eitjes op gras dat half in de schaduw groeit en de rupsen leven dan ook van gras.

4.      Het oranje zandoogje

Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus) heeft oranje vleugels met zwarte oogjes en kleine witte stipjes. Deze vlindersoort leeft graag in droge graslanden en het vrouwtje legt haar eitjes dan ook diep in het gras. Het oranje zandoogje gebruikt de ogen op de vleugels om vijanden af te schrikken. De mannetjes jagen dagenlang over graslandschap op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Wanneer de vrouwtjes niet bereid zijn om te paren, trillen zij met de vleugels.

5.      Dagpauwoog

De ogen op de vleugels van de Dagpauwoog (Inachis io) doen denken aan de ogen van een pauwenveer. In de winter zoekt deze winter een schuilplaats onder bladeren of tussen spleten en kieren. Ze verschijnen alweer vroeg in het voorjaar, rond april en mei. Het vrouwtje legt haar eitjes op de brandnetel en de rupsen eten dan ook hele netels kaal!