Tuinplant van de maand oktober: de Vuurdoorn
Voor een mooie herfstachtige gloed in oktober haalt u de vuurdoor of Pyracantha in huis. Dit is een struik die in het najaar vlammende bessen aanmaakt. Ook in de winter en het vroege voorjaar doet de plant het goed. Dan geniet u namelijk van prachtig heldergroen blad. Als het weer warmer wordt vormt vuurdoorn crèmekleurige bloemen. Deze plant biedt dus jaarrond schoonheid in de tuin! Laat de vuurdoorn tegen een muur opklimmen voor meer impact.
In alle vormen en maten
Vuurdoorn is een hele veelzijdige plant. De plant wordt bijvoorbeeld aangeboden in piramidevorm of als klimmer. De bessen kleuren rood, geel of oranje. Mooie cutlivars zijn:
- 'Soleil d'Or' (geel)
- 'Red Column' (rood)
- 'Orange Charmer' (oranjerood)
- 'Orange Glow' (oranje)
Vogels zijn niet dol op de bessen van de vuurdoorn en daarom kunt u er heel lang van genieten. Kleine zangvogels maken desondanks wel graag gebruik van de plant en kiezen er vaak voor om er een nestje in te maken. De doorns beschermen hen namelijk tegen katten en andere vijanden.
[page-break]
Verzogingstips voor vuurdoorn
Zoals gewoonlijk geven we u een aantal handige verzorgingstips:
- Vuurdoorn doet het goed in rijke, doorlatende grond.
- Het maakt niet uit waar u de plant neerzet. Vuurdoorn gedijt goed in schaduw, halfschaduw en in de volle zon.
- Vuurdoorn heeft een breed vertakt wortelstelsel en kan hierdoor goed tegen droogte. Als u de plant als kuipplant houdt, dan is het goed om deze vooral in het begin veel water te geven.
- Snoeien doet u aan het eind van de winter. Het is dan waarschijnlijk ook echt wel nodig, want vuurdoorn kan vier tot vijf meter hoog worden.
Herkomst van vuurdoorn
De stekels van de vuurdoorn zijn een oude erfenis. De plant hoort namelijk bij de rozenfamilie en is naaste familie van de doornloze Cotoneaster. De tuinplant komt voor van Zuidoost-Europa tot Zuidoost Azië. De plant is al oud; sinds de zestiende eeuw kunnen we er van genieten!