Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tuintips november: zet afgevallen blad op de juiste manier in!

Lisa Garden op 05-11-2018

In november is het natuurlijk volop herfst en dit betekent dat de bladeren weer van de bomen beginnen te vallen. Als u goed omgaat met afgevallen blad, dan kunt u het positief inzetten in de tuin, maar het kan ook helemaal de verkeerde kant opgaan. Lees onze tips!

Geen blad op het gras!

Als u afgevallen bladeren op het gazon laat liggen, zullen er na verloop van tijd gele plekken ontstaan. Dit komt, omdat de bladeren het licht tegenhouden. Het gras kan zelfs afsterven als het te lang geen licht ziet! De kale plekken die dan ontstaan zullen zich vullen met onkruid.

Ook de tegels en paden bladvrij

De tuintegels en -paden moeten ook bladvrij worden gehouden. Dit heeft meer met veiligheidssituaties te maken. Een hoop afgevallen bladeren kan namelijk erg glad worden, zeker als het ook nog eens gaat regenen.

Bladeren in de vijver

Als de vijver vol met bladeren ligt, krijgen de vissen weinig zuurstof. Dit wilt u natuurlijk niet. De bladeren zullen ook gaan rotten en dit is niet goed voor de kwaliteit van het vijverwater. Schep afgevallen blad daarom uit uw vijver. U kunt ook een net over de vijver heen spannen. Zorg daarnaast voor een pomp die goed werkt, zodat de vijver niet dichtvriest

[page-break]

Hoe zet u afgevallen blad in in uw tuin?

U zult bijna gaan denken dat afgevallen blad slecht is voor uw tuin, maar dit is zeker niet waar. Het moet gewoon op de juiste plekken terechtkomen; als compost bij de beplanting bijvoorbeeld! Verzamel het afgevallen blad in een compostbak. U kunt dit later dit jaar uitstrooien over de planten. Afgevallen blad komt ook goed van pas in de winter; als bescherming van uw planten tegen de vorst. Een laatste functie van afgevallen blad is als schutplek voor dieren in de tuin. Creëer speciale plekjes waar bijvoorbeeld egels hun winterslaap kunnen houden.

Overige tuinklussen voor november

Andere klussen die op de tuinkalender van november staan:

  • Bereid uw planten voor op de winter. Zet vorstgevoelige kuipplanten alvast binnen neer.
  • Zolang het nog vriest kunt u fruitbomen en voorjaarsbollen blijven planten.
  • De fruitstruiken en appelboom mogen worden gesnoeid. Ook knotwilgen, heesters en andere bomen zijn aan een snoeibeurt toe.
  • Begin alvast met het ophangen van voedsel en nestkastjes voor vogels.

Installeer ook maar vast de terrasverwarming, want de temperaturen zullen weer flink gaan dalen de komende maand!