Een vlindertuin inrichten (Deel 1)
Tegenwoordig ziet u ze een stuk minder vaak; vlinders. Dit komt door de verstedelijking van Nederland. Er zijn veel minder geschikte plekken voor de vlinders om in te leven. Sommige vlindersoorten zijn in Nederland al niet meer te vinden, omdat hun leefgebieden zo veel kleiner zijn geworden.
Dit is natuurlijk erg jammer, want vlinders zijn niet alleen erg mooi om naar te kijken, maar ook een belangrijk deel van het ecosysteem. Vlinders bestuiven bloemen en sommige andere dieren eten rupsen, poppen of vlinders. Wanneer de vlinders verdwijnen heeft dit invloed op de planten en dieren in onze omgeving. Gelukkig kan iedereen met een tuin de vlinders helpen te overleven! Wij vertellen in deze artikelen hoe u uw tuin omtovert in een vlindertuin.
Eten voor vlinders
Vlinders eten voornamelijk de nectar van bloemen (sommige vlindersoorten houden van rottend fruit). Om vlinders naar uw tuin te laten komen hebt u dan ook bloeiende planten nodig in uw tuin. Om zo lang mogelijk van de vlinders te kunnen genieten en ze zo goed mogelijk van nectar te voorzien moet u er voor zorgen dat uw vlindertuin bloeit van de lente tot de herfst.
Lentebloeiers die veel vlinders trekken zijn bijvoorbeeld:
- Winterheide: bloeit van december tot april.
- Sneeuwbal: afhankelijk van de soort bloeit deze in de winter of het vroege voorjaar. Kies hier voor een soort die in maart/april of april/mei bloeit (of zet meerdere soorten in uw vlindertuin). Bv. de Viburnum carlesi die bloeit in april/mei en de Gelderse Roos die in mei/juni bloeit. Deze maand is de sneeuwbal tuinplant van de maand.
- Judaspenning: bloeit van april tot juni.
Voorbeelden van aantrekkelijke zomerbloeiers voor in uw vlindertuin zijn:
- Lavendel: de meeste soorten bloeien in juni en juli, maar er zijn ook soorten die tot augustus blijven bloeien.
- Vlinderstruik (hoe kan het ook anders?): bloeit vanaf juli.
- IJzerhard: bloeit vanaf juli tot november.
Herfstbloeiers die onmisbaar zijn in uw vlindertuin zijn onder andere:
- Hemelsleutel: bloeit van juli tot september.
- Herfstaster: deze plant is familie van de vlinderstruik en bloeit van september tot oktober.
- Klimop: bloeit van september tot in december.
De meeste van deze planten moeten 1 à 2 keer per jaar worden gesnoeid. Zo blijven ze jarenlang mooi en krijgen ze veel bloemen. Natuurlijk zijn dit niet de enige planten die u in uw vlindertuin kunt plaatsen. Hulp nodig met snoeien? Zo snoeit u een lavendel!
Bekijk ons overzicht van tuinplanten voor meer ideeën.
Vlinders kunnen vaak niet zo ver vliegen, dus is het ook belangrijk om te zorgen dat ze hun eitjes in uw vlindertuin kunnen leggen. In Een vlindertuin inrichten deel 2 leggen we uit welke planten belangrijk zijn en hoe u het beste de tuin kunt indelen. Zo krijgt u zo veel mogelijk vlinders in uw vlindertuin!