Vuurkorf in de tuin? Voorkom overlast
Wanneer het wat frisser wordt tijdens een lange zomeravond is het hartstikke gezellig om een vuurtje te stoken in de achtertuin. Met vrienden of familie rondom de vuurkorf of een tuinhaard zitten, een koud drankje erbij en staren naar het dansende vuur. Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden, omdat je natuurlijk niet wilt dat je buren overlast ondervinden.
Veiligheid bij de vuurkorf
Een vuurtje in de tuin is gezellig, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Het is dus belangrijk om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen. Zet de vuurkorf bijvoorbeeld op minstens tien meter afstand van brandgevoelige spullen en houd rekening met het weer. Bij een harde wind is het niet verstandig om de vuurkorf aan te steken. Daarnaast is het handig om water bij de hand te houden als je de vuurkorf gebruikt. Je maakt het vuur aan met een speciale vuurstarter of een verfrommeld stukje papier. Hierboven plaats je een paar kleine takjes als een wigwam, zodat er zuurstof bij het vuur komt en het vuur begint te branden. Is je vuurtje goed aan? Dan kun je grotere takken of haardhout toevoegen. Gebruik nooit benzine of terpentine voor het aanmaken, om steekvlammen te voorkomen.
Stoken zonder rookoverlast
Bij gebruik van de vuurkorf komt er altijd rook vrij. Dit kun je wel verminderen door alleen schoon en droog hout te gebruiken. Stapel het hout losjes op, zodat er genoeg zuurstof bij kan, en hou rekening met de windsnelheid en windrichting. Bij windstil of mistig weer valt het niet aan te raden om vuur te maken, omdat de rook dan blijft hangen. Een goed alternatief voor de vuurkorf is een vuurschaal of vuurpot. Deze gebruiken namelijk geen hout, maar werken door middel van een speciaal ontwikkelde brandgel. Hierdoor veroorzaakt een vuurschaal veel minder luchtvervuiling en stank terwijl het net zo gezellig is. Naast vuur bij koken, barbecueën, tuinfakkels en een vuurkorf is verder ieder vuur verboden. Bij overtreding kun je hoge boetes krijgen van zowel de politie als de gemeente. Als je de vuurkorf voornamelijk gebruikt als warmtebron, kun je ook kiezen voor sfeervolle terrasverwarming.
Doof het vuur
Als de avond op zijn einde loopt, laat je het vuur eerst uit zichzelf doven. Ga niet naar binnen omdat je denkt dat de vuurkorf vanzelf helemaal stopt met branden, want de as kan blijven smeulen. Giet wat water over de as en check of er niets meer smeult. Je kunt ook wat zand op de resten gooien omdat dit de zuurstof wegneemt. Vergeet ook niet om de functionele tuinverlichting uit te schakelen, zodat je niet onnodig energie verbruikt. Energie vergelijken, kiezen voor duurzame ledverlichting en het uitschakelen van verlichting op het moment dat je het niet nodig hebt houdt het energiegebruik van je huishouden laag en zorgt voor een mooie besparing op de energierekening.