Waarom verkleuren de bladeren in de herfst?
Het mooie aan de herfst is toch wel dat de bladeren allemaal verkleuren in rood, paars, oranje en geel. Maar waarom verkleuren bladeren in de herfst?
De gekleurde bladeren hebben te maken met het afnemende licht in het najaar. Zodra het herfst wordt, is er minder zonlicht. De bladgroenkorrels die in het blad zitten, beginnen dan af te sterven. Bij een aantal bladeren gaat de kleur niet ineens van groen naar bruin, maar naar een soort tussenfase met allerlei kleuren van rood tot paars en geel.
Maar zo’n blad doet meer. Voordat hij zijn blad laat vallen, zorgt hij er voor dat zijn blad is leeggezogen. Door middel van fotosynthese maakt hij suikers aan. Die zet hij om naar zetmeel en dat zuigt de plant/boom uit zijn blad en slaat het op in zijn stam, twijgen en wortel. Dan is het eigenlijk weer voedsel voor volgend jaar.
De plant doet nog een laatste ding. Hij maakt namelijk een stofje aan en maakt een soort kurkje tussen de twijg en het blad in. Dit dient als afgrendeling van de boom. Als het kurkje begint, laat hij ineens zijn blad vallen. Het blad dat op de grond valt, valt bij de wortel en wordt tijdens de wintermaanden omgezet naar nieuwe voedingsstoffen voor de plant.
Zo heeft hij volgend voorjaar dus weer voeding en zijn zetmeel (suikers) die opgeslagen zitten in de boom. Door het zetmeel en voedingsstoffen kan de plant weer nieuwe bladeren maken.