8 barbecuegeheimen
Heeft u het alweer geprobeerd dit jaar, barbecueën? Laten we er niet omheen draai: het is best lastig. Dan is het vlees weer te zwart, dan is het weer niet gaar. Wij verklappen een paar barbecuegeheimen, zodat het bijna niet meer mis kan gaan. Mondje dicht hé!
Genoeg hitte
Vlees moet bakken en niet koken, daarom is het belangrijk dat een deel van de grill gloeiend heet is. U moet uw hand niet langer dan twee seconde boven de BBQ kunnen houden, dan is de temperatuur goed. Wees niet bang dat uw vlees verbrand. U heeft de controle!
Kolen gelijk verdelen over de grill? Nee!
Veel mensen verdelen de kolen gelijk over de grill, maar dit is een grote fout! Werk met warmere en koudere zones, zodat het vlees dat wat langzamer gaat naar een koudere plek verplaatst kan worden. Laat die heerlijke barbecue worsten niet verbranden dit jaar!
[page-break]
Op de kolen koken
Normaal legt u het vlees natuurlijk op het hiervoor bestemde rooster, maar wist u dat u ook direct op of tussen de kolen kunt koken. Het is bijvoorbeeld lekker om hier zoete aardappels, ui of mais tussen te leggen. Draai ze regelmatig om, totdat ze een beetje zwart zien. Haal vervolgens het buitenste randje eraf en smullen maar!
Houd de grill schoon, maar vettig
Het is belangrijk om de grill vettig te houden. Doe dit door een prop keukenpapier in plantaardige olie te dippen. Smeer vervolgens het rooster goed in met de olie voor u het vlees erop legt. Hierdoor zal het niet vlees niet aanbakken. Maak het rooster voorafgaand aan de barbecue en na het grillen schoon met een borstel van staaldraad. Deze koopt u bij een tuincentrum bij u in de buurt.
Vingerthermometer
Weten of uw vlees gaar is zonder erin te prikken of snijden? Gebruik uw handen! Rauw vlees voelt zacht, maar veert niet volledig terug. Rare vlees veert erg terug en hoe meer doorbakken het vlees is, hoe minder het weer terugveert.
Eetbare stokjes
Vaak wordt ervoor gekozen om vlees aan metalen of houten stokjes te prikken. Dit is natuurlijk een beetje saai en hout verbrand ook nog een heel snel. Gebruik daarom eetbare stokjes! Bijvoorbeeld van rozemarijn, kaneel of limoengras. Het vlees krijgt zo ook nog een lekker smaakje mee.
Biercoating
Wat ook zorgt voor een lekker smaakje is een biercoating. Open een flesje bier, doe u duim op de opening en schud rustig. Door steeds een stroompje bier op het vlees te laten komen creëert u een heerlijke smaak en het vlees droogt niet uit.
Eetsmakelijk!