Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Alles over Planten Stekken

Wim Jacobs op 22-08-2024

Stekken is een populaire en toegankelijke manier om je planten te vermeerderen. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, zelf stekken kan erg bevredigend zijn. In dit artikel verkennen we de wereld van plantstekken en geven we praktische tips over hoe je stekken kunt maken van diverse plantensoorten zoals de pannenkoekplant, hortensia, monstera en orchidee. We beantwoorden veelgestelde vragen en delen handige hulpmiddelen die het stekken eenvoudiger maken.

Wat is Stekken?

Stekken is het proces waarbij je een deel van een plant gebruikt om een nieuwe plant te laten groeien. Dit kan met bladeren, stelen of wortels, afhankelijk van de plantsoort. Het grootste voordeel van planten stekken is dat je op een betaalbare manier nieuwe planten kunt krijgen die genetisch gelijk zijn aan de ouderplant. Bovendien is het een prima manier om je plantenverzameling uit te breiden zonder veel kosten.

Veelgestelde Vragen over Stekken

  1. Hoe lang duurt het om een stek wortels te laten ontwikkelen? De tijd varieert afhankelijk van de plantsoort en de omstandigheden. Meestal duurt het enkele weken tot een paar maanden voordat een stek wortels begint te krijgen. Zorg ervoor dat je de stekken op een warme en vochtige plek plaatst om het proces te versnellen.

  2. Hoe weet ik wanneer een stek klaar is om te worden overgeplant? Een stek is klaar voor overplanting wanneer de wortels minstens een paar centimeter lang zijn en goed ontwikkeld lijken. Bij sommige planten zie je wortels door de potgrond groeien, wat een teken is dat het tijd is om te verplanten.

  3. Moet ik stekken altijd in water zetten? Niet alle stekken hoeven in water te worden gezet. Sommige planten kunnen direct in potgrond worden gestoken. Het hangt af van de plantsoort en de gewenste groeiomstandigheden. De watersteekmethode is echter vaak nuttig omdat je de voortgang van de wortelgroei kunt volgen.

Plantensoorten en Hun Stekmethoden

Laten we nu kijken hoe je stekken kunt maken van enkele populaire planten.

Pannenkoekplant Stekken

De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) is bekend om zijn aantrekkelijke, ronde bladeren en makkelijke verzorging. Stekken van de pannenkoekplant worden verkregen door de uitlopers, ofwel pups, die vaak aan de basis van de plant groeien, af te snijden.

Hoe te stekken:

  1. Kies een gezonde pup van minstens 5-10 cm groot.
  2. Snijd de pup voorzichtig af met een schone, scherpe schaar.
  3. Laat de snede enkele uren drogen om rotting te voorkomen.
  4. Plant de stek in een pot met goed doorlatende potgrond en zet hem op een plek met indirect zonlicht.

Hortensia Stekken

Hortensia’s zijn mooie struiken die gemakkelijk te vermeerderen zijn door stekken. De beste tijd om hortensia’s te stekken is in de late zomer of vroege herfst.

Hoe te stekken:

  1. Snijd een gezonde tak van ongeveer 10-15 cm lang af van de hortensia.
  2. Verwijder de onderste bladeren zodat ze niet in de grond komen.
  3. Dompel de snijkant in wortelhormoon om de wortelvorming te stimuleren.
  4. Plant de stek in een mengsel van potgrond en perliet of zand voor goede drainage.
  5. Bedek de pot met een doorzichtige zak om een broeikasomgeving te creëren en houd de grond vochtig.

Monstera Stekken

De Monstera (Monstera deliciosa) is een populaire kamerplant met grote, decoratieve bladeren. Monstera stekken worden vaak genomen van de luchtwortels of bladeren met een stukje stam.

Hoe te stekken:

  1. Snijd een gezonde tak af met een luchtwortel of enkele bladeren en knopen.
  2. Plaats de stek in een pot met potgrond of in water.
  3. Als je de stek in water plaatst, wacht dan tot de wortels een paar centimeter lang zijn voordat je de stek in potgrond plant.

Orchidee Stekken

Het stekken van orchideeën kan iets lastiger zijn, maar met wat geduld is het mogelijk. Orchideeën worden meestal vermeerderd door het scheiden van pseudobulben of door keikis (babyorchideeën).

Hoe te stekken:

  1. Scheid de pseudobulben voorzichtig van de moederplant. Zorg ervoor dat elke pseudobulb enkele wortels heeft.
  2. Plant de pseudobulben in een speciaal orchideeëngrondmengsel.
  3. Voor keikis, wacht tot ze enkele wortels hebben ontwikkeld voordat je ze van de moederplant scheidt en plant.

Handige Hulpmiddelen voor Het Stekken van Planten

  1. Wortelhormoon: Dit is essentieel om de wortelgroei bij stekken te bevorderen en de kans op succesvolle wortelvorming te vergroten.
  2. Vernevelingsfles: Handig om een hoge luchtvochtigheid rond je stekken te behouden, vooral belangrijk voor tropische planten zoals monstera en orchideeën.
  3. Stekpotten en Kweekbakken: Speciale potten en kweekbakken met een doorlatende bodem helpen om de wortels gezond te houden en de wortelgroei te bevorderen.
  4. Schone Scharen: Voor het maken van steriele sneden en het minimaliseren van infecties zijn schone, scherpe scharen cruciaal.
  5. Potgrondmengsels: Er zijn specifieke potgrondmengsels beschikbaar voor verschillende plantensoorten die zorgen voor de juiste drainage en voedingsstoffen.

Stekken is een uitstekende manier om je planten te vermeerderen en je tuin of interieur te verrijken met nieuw groen. Door de juiste technieken te volgen en gebruik te maken van handige hulpmiddelen kun je succesvol stekken van pannenkoekplanten, hortensia’s, monsteras en orchideeën. Wees geduldig en verzorg je stekken goed. Met de juiste aanpak en wat zorg kun je genieten van een prachtige collectie planten die je zelf hebt gekweekt. Veel plezier met tuinieren!