Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Cactus

Lisa Garden op 29-11-2016

De pikkerige vriend van iedereen

Met de Cactus brengt u de woestijn in uw eigen huis. Deze stoere plant is niet vanzelfsprekend. Hij staat mooi in bloei en ziet er altijd net even anders uit.

Decoratieve stekels

De cactus is surrealistisch en erg decoratief. Uit het niets kunnen mooie kleurige bloemetjes ontstaan. Er zijn verschillende soorten cactussen. Bloeiende cactussen zoals de Mammillaria, bolvormige Echino’s met prachtige ribbels. De Gymnocalyium heeft groene kogels en een trechterbloem. De Opunita groeit in vlakke schijven, terwijl de Cereus als een zuil in het wild groeit en wel 10 meter kan worden.

De Cactus beschermt zichzelf tegen ongedierte die aanvreten, nachtelijke vorst en felle zon. Met zijn stekels vormt hij dus zijn eigen ecosysteem. Ook hebben Cactussen hierdoor dauwabsorptie, een afvoer voor neerslag en kunnen ze zichzelf afkoelen. De plant kan zichzelf prima redden. Doorat Cactussen een groot wortelstelsel hebben, slaan ze vocht op in hun wortels, bladeren en stengels. Hierdoor kunnen zij hun eigen voeding reguleren.

Tenochtitlan legende

In Midden-Amerika zijn Cactussen al eeuwen een vereerde bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen. Mexico eert de Cactus zelfs door hem te plaatsen op het nationale wapen samen met een slang en adelaar. Met z’n drieën beelden ze de Tenochtitlan legende uit.

Woestijn of toch niet…

De wild groeiende Cactus groeit in Afrika en Midden en Zuid-Amerika. De koude hooggebergtes en tropische Cariben vindt de plant allebei fijn. In Mexico tijdens de prehistorie is de Cactus ontdekt tijdens opgravingen. Toen kweekten mensen de Cactus nog voor de vruchten. Gek dat de Cactus vergeleken wordt met de woestijn, want de meeste soorten kunnen niet eens tegen die droogte. Velen Cactussen groeien in gebieden waar er 5 tot 50 cm neerslag per jaar valt. Wist u dat er wel 1800 soorten Cactussen zijn? De grootste ter wereld is de Saguaro en kan wel 1,20 m worden!

Verzorging Cactus

  • De Cactus heeft graag een licht en warm plekje in huis want hij kan tegen felle zon.
  • Deze Cactussen horen tot de categorie: zo weinig mogelijk water geven. 1 keer per maand water geven is meer dan voldoende.
  • In de winter hoeft de Cactus trouwens helemaal geen water. Hij gaat bloemen aanmaken om te overleven.
  • In de zomermaanden heeft hij wat cactusvoeding nodig.

Heeft u een stekel opgelopen van uw makkelijke kamergenoot? De grote kunt u er uithalen met een pincet, kleine met ducttape. Deze plakt u op de plek, trek het tape eraf en klaar. Ook kunt u een oude panty oprollen tot een bolletje. Wrijf dan het bolletje snel over de plek. De fijne stekels haalt u eruit door olijfolie op de plek te wrijven.