Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Groene vingers voor het leven: tuinieren op leeftijd

Lisa Garden op 05-09-2024

Veel mensen koesteren hun tuin als een plek van rust, creativiteit en verbondenheid met de natuur. Naarmate we ouder worden, willen we zo lang mogelijk van deze groene oase blijven genieten. Toch kunnen fysieke beperkingen die met de jaren komen het tuinieren en het gebruik van de buitenruimte bemoeilijken. Gelukkig zijn er tal van manieren om je tuin toegankelijk te houden, zodat je er op elke leeftijd van kunt blijven genieten.

Paden en verharding

Een van de belangrijkste aspecten van een toegankelijke tuin is de manier waarop je je erin kunt bewegen. Zorg allereerst voor brede, vlakke paden van antislipmateriaal. Dit vermindert het risico op struikelen en maakt het gebruik van een rollator of rolstoel eenvoudiger. Vermijd obstakels zoals oneffenheden, losliggende tegels of uitstekende boomwortels. Deze kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

Als je tuin hoogteverschillen heeft, overweeg dan een helling als alternatief voor trappen. Een geleidelijke helling is niet alleen veiliger, maar ook toegankelijker voor mensen met mobiliteitsproblemen. Zorg er wel voor dat de helling niet te steil is en voorzie hem van leuningen voor extra steun.

Slimme beplanting

Bij het kiezen van planten voor je toegankelijke tuin, ga je voor soorten die weinig onderhoud vragen. Vaste planten, heesters en bomen die niet vaak gesnoeid hoeven te worden, zijn ideaal. Dit vermindert de fysieke belasting van het tuinieren.

Creëer verhoogde randen zodat je niet hoeft te bukken. Dit kunnen bijvoorbeeld simpele verhoogde plantenbakken tot aan borsthoogte zijn. Zo kun je staand of zittend tuinieren zonder je rug te belasten. Plaats ook zitplekken op strategische locaties in je tuin. Dit biedt de mogelijkheid om regelmatig uit te rusten tijdens het tuinieren of gewoon te genieten van het uitzicht.

Naadloze toegang: je eigen huis en tuin

Een toegankelijke tuin begint eigenlijk al bij de voordeur. Om optimaal van je tuin te kunnen genieten, is het essentieel dat je er moeiteloos kunt komen. Voor veel mensen vormt de trap in huis een obstakel dat de weg naar tuinplezier kan belemmeren. Hier kan een traplift uitkomst bieden.

Een traplift, zoals die van Otolift,  zorgt ervoor dat je gemakkelijk alle verdiepingen van je huis kunt bereiken, waardoor je tuin een natuurlijke verlenging van je leefruimte wordt. Stel je voor: je kunt 's ochtends zonder moeite naar beneden gaan om van je koffie in de tuin te genieten, of 's avonds rustig terugkeren na een middag tuinieren, zonder zorgen over vermoeidheid of veiligheid op de trap.

Deze naadloze verbinding tussen binnen en buiten moedigt je aan om vaker en spontaner van je tuin gebruik te maken. Je hoeft niet meer te plannen rond je energieniveau of je zorgen te maken over hoe je weer boven komt na een dag in de tuin. Dit vergroot niet alleen je tuinplezier, maar draagt ook bij aan een actievere levensstijl.

Geniet van je tuin, op elke leeftijd

Met de juiste aanpassingen, zowel binnen als buiten, wordt je hele leefomgeving toegankelijk, met de tuin als natuurlijk verlengstuk van je woning. Zo kun je optimaal blijven genieten van de vele voordelen die tuinieren biedt. Het werken in de tuin houdt je actief, biedt ontspanning en geeft voldoening als je de resultaten van je inspanningen ziet groeien en bloeien.

Een toegankelijke leefomgeving, van woonkamer tot tuinpad, draagt significant bij aan je levenskwaliteit. Het nodigt uit tot dagelijks gebruik van je tuin, of het nu gaat om actief tuinieren, rustig genieten van de natuur, of het ontvangen van familie en vrienden in je groene oase.