Hardnekkig onkruid: de truc met het karton
Onkruiden die zich in je tuin hebben verankerd met ondergrondse stengels en penwortels vol voedingsstoffen, trekken zich van snippers of andere mulch niet veel aan. Zelfs met een dikke laag kan je ze niet verschalken. Na een warme winter onder een deken van bladeren of snippers, profiteren ze mee van vocht, lucht en voedsel. Het resultaat? De mooiste brandnetels, distels en zevenblad van de hele buurt!
Je kan natuurlijk de wortels verwijderen vooraleer je gaat mulchen. Probeer toch eens de beproefde techniek met het karton. Het verlost je van wortelonkruiden maar is ook geschikt om een grasmat – zonder gebruik van chemische sproeistoffen of van zware grondbewerking! – om te vormen tot een vaste plantenborder of een heestermassief. Het systeem is eenvoudig en goedkoop. Je zal er dan ook geen bedrijf reclame voor horen maken. Gewoon zelf doen!
Je gaat tewerk in drie stappen:
1. Bedek het volledige oppervlak van het perceel dat je onkruid- of gazonvrij wil maken met ribbelkarton. Een handelaar in huishoudapparaten zal je graag aan grote kartonnen dozen helpen. Gebruik bruin, niet glanzend karton zonder gekleurd opschrift. Verwijder de kleefstrips en plooi de dozen dubbel. Overlap ruim, zeker als je met kruipende planten als haagwinde te doen hebt. Breng het karton bij voorkeur aan op een vochtige bodem. Zo gaan de afbraakorganismen meteen volop aan het werk.
2. Bovenop de laag karton komen snippers of compost. Gebruik snippers als je er later een pad, een vaste plantenborder of een heestermassief wil aanleggen. Gebruik compost als de plek een groente- of kruidentuin moet worden of een bloemenperk. Maak de deklaag vijf tot tien centimeter dik. Die houdt het karton op zijn plaats en voorkomt dat het gaat omkrullen. Tussen de vochtige bodem en deklaag zal het karton vlot verteren.
3. Je kan zelfs planten voor het karton volledig verteerd is. Verwijder op die plaats voorzichtig de deklaag en steek met de spade een stuk karton uit, ter grootte van het plantgat. Neem daaronder zonodig de zode weg. Voeg wat rijpe compost in het plantgat toe en dek zorgvuldig de bodem rond de plant af met karton en snippers of compost. Succes gegarandeerd.
Het tijdstip is van belang
Wil je wortelonkruiden te lijf gaan, breng het karton dan aan in het vroege voorjaar, op het ogenblik dat ze hun eerste groene scheuten vormen. Het duurt een paar weken voor het karton verteerd is. Ondertussen trachten de onkruidplanten zich een weg te banen naar het licht. Dat lukt ze niet. Zodra hun reservevoedsel is opgebruikt gaan ze ten onder en worden verteerd door de bodemorganismen. Dringt er toch een plant door het karton, breng dan op die plaats een nieuwe laag karton aan.
Wil je een gazon ‘ontgrassen’, dan dek je het voor de winter af met karton. De grasmat sterft bij gebrek aan licht af. Dat levert een enorme voedselbron op voor het bodemleven. Als de winter niet te koud en te droog is, zullen de wormen en hun collega’s er tegen het voorjaar iets van maken dat veel weg heeft van potgrond.
Bron: Eurotuin.be