Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het verhaal van Sinterklaas

Lisa Garden op 23-11-2016

We kennen het kinderfeest allemaal wel: Sinterklaas en zijn Pieten. Op de ochtend van 6 december vieren we Sinterklaas met de familie, cadeautjes en gedichten. Maar wat vieren we nou eigenlijk precies? En waar komt die commotie vandaan over ‘’Zwarte’’ Piet? Al met al: hoe maakt u er een leuke sinterklaasochtend van?

Geschiedenis van Sint Nicolaas

Sinterklaas wordt op de ochtend van 6 december gevierd. Het is een feest gebaseerd op de traditie over de bisschop Myra, Sint Nicolaas die vanaf de derde eeuw in Klein-Azië leefde. Hij stierf op 6 december 342. Sint Nicolaas was de beschermheilige van de kinderen. Alle kinderen kregen op 6 december vrij om het feest te vieren. Ze kregen snoepgoed en geschenken. In Nederland wordt Sinterklaas nu op 5 december gevierd, de vooravond van zijn overlijden. Bij heiligen wordt de sterfdag altijd gevierd omdat dit de dag is van hun wedergeboorte. In het zuiden van Nederland en België vieren ze Sinterklaas dus vaak ook op de ochtend van 6 december.

Sinterklaas herkent u aan zijn lange, witte baard met een rode mijter op zijn hoofd en een rode mantel. Hij rijdt op zijn paard Amerigo over daken met zijn helpers, ook wel Zwarte Pieten genoemd.

Pakjesochtend

In België komt Sinterklaas aan voor zijn verjaardag. Hij komt per stoomboot of vliegtuig en maakt een rondtoer door de stad met zijn Pieten. In tegenstelling tot wat het feest in Nederland inhoudt, zetten de kinderen nog geen schoen voordat de avond van 5 december valt. In België is de traditie dat Sinterklaas langs scholen en bedrijven gaat. Ook kunt u hem komen opzoeken in een van de winkelcentra.

De kinderen kunnen niet wachten tot ze verlanglijstjes mogen maken en schrijven iedere keer honderden brieven aan de goedheiligman. Zwarte Pieten helpen de Sint al jaren met het beantwoorden van de brieven.

Dan is het eindelijk zo ver! Het is de avond van 5 december. Het schoentje mag worden gezet! In elk schoentje gaat een wortel, suikerklontje en biet voor het paard. Sommigen maken ook nog een mooie tekening voor Sint. Nog even een liedje zingen en ze mogen naar bed.

De volgende vroege ochtend, 6 december, kunnen de kinderen niet wachten om naar beneden te gaan. Ze staan te trappelen van de zenuwen wat voor cadeautjes ze zullen krijgen. In de nacht zijn Sint en Piet langsgekomen met mooie cadeaus, chocoladeletters, pepernoten, mandarijnen en Sinterklaaspoppen van speculaas.

Zwarte Pieten discussie

Sinds 2013 is de Zwarte Pieten discussie het onderwerp van de dag. Terug in de geschiedenis:

Sinterklaas had één knecht, maar had nog geen officiële naam. Pieter met de Pooten, Pietermansknecht en Pieter-me-knecht kwamen toen het meeste voor. In 1895 werd de knecht Zwarte Piet genoemd en daar bleef het bij. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Sinterklaas met vele Pieten gevierd. Hoofdpiet heeft de leiding over al die Pieten. Tegenwoordig zijn er steeds meer bezwaren tegen Zwarte Piet, vanwege zijn uiterlijk. Hij is zwart en dat ligt nu heel gevoelig (en is dus racistisch) in deze samenleving. De Zwarte Piet heeft een metamorfose ondergaan en ziet er hedendaags anders uit dan 150 jaar geleden. Het alternatief van de traditionele Zwarte Piet is nu Piet met roetvegen in plaats van helemaal zwart. Ook lopen er regenboogpieten rond, iedere Piet heeft een andere kleur, van rood, groen tot geel en paars.