Hoe kies je de juiste haagplanten voor je tuin?
Een haag is geen smartphone die je na enkele jaren opnieuw wilt vervangen. Een haag moet groeien en leven en is in principe een keuze voor het leven. Net daardoor is het zo belangrijk dat je goed nadenkt over je toekomstige haag. Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden en hieronder ontdek je ze.
De hoogte van de haag
Je kan zowel een hoge als een lage haag kiezen en vaak komt het gewoon aan op het correct snoeien ervan. Toch zijn sommige haagplanten gewoon beter geschikt voor bepaalde hoogtes. Bij de Japanse berberis reken je bijvoorbeeld op een volwassen hoogte van zo'n anderhalve meter, terwijl de Japanse Kardinaalsmuts in principe niet groter wordt dan 50 tot 70 centimeter. Natuurlijk zijn er ook haagplanten die het minder nauw nemen met restricties. Een voorbeeld daarvan is de taxus die in het wild tot zo'n 20 meter hoog kan worden. Dankzij het betere snoeiwerk houd je zo'n taxus op de voor jou gewenste hoogte.
Wintergroene of bladverliezende haag
Een bladverliezende haag brengt tijdens de winter die typische herfsttaferelen tot leven en veel mensen vinden dat nu eenmaal een must voor hun tuin. Als je een haag als afscheiding zet en dit niet meteen vanuit privacyoverwegingen is, dan is een bladverliezende haag best een goed idee. In het andere geval kies je beter voor een groenblijvende of wintergroene haag. Voorbeelden van groenblijvende haagplanten zijn de thuja en de laurier.
Groei en onderhoud
Veel mensen die een haag planten willen snel progressie zien en kiezen dan voor snelgroeiende haagplanten. Ook projectontwikkelaars hebben daar een voorkeur voor omdat het er dan allemaal wat sneller goed lijkt uit te zien. Voorbeelden van snelgroeiende haagplanten zijn de Leylandii en Perzische klimop. Toch kennen snelgroeiende haagplanten ook nadelen. Zo zit je later met veel meer snoeiafval en scheerwerk opgescheept, terwijl ze ook nog eens vatbaarder zijn voor ziektes. In de meeste gevallen moet je toch minstens twee keer per jaar snoeien.
Daarom is een traaggroeiende haagplant meestal een beter idee. Als je echt niet kan wachten kan je ook haagplanten planten die al een bepaalde hoogte hebben. Op die manier heb je nu al resultaat en krijg je later met minder problemen af te rekenen. De taxus, de thuja en sommige laurierkersen zijn voorbeelden van traaggroeiende haagplanten. Deze planten moet je in principe maar één keer per jaar snoeien.
Tuinomstandigheden in kaart brengen
Nog te vaak maken mensen de keuze in functie van wat ze mooi en praktisch vinden. Dat is op zich wel logisch, maar als de tuincondities niet optimaal zijn zal je nooit een mooie, gezonde plant krijgen. Sommige haagplanten zijn niet geschikt om hele dagen in de schaduw te staan of kunnen helemaal niet om met een zandige grond. De plant zal het vaak wel overleven, maar ook niet meer dan dat en je loopt toch het risico dat je haagplant na enkele jaren gewoon afsterft. Twijfel je? Dan win je beter vooraf even advies in vooraleer je voor onaangename verrassingen komt te staan.