Je tuin renoveren? Hier moet je aan denken!
Regeren is vooruitzien. Wie volgend voljaar wil genieten van een mooie tuin, doet er verstandig aan dit najaar aan de slag te gaan. De herfst telt over het algemeen voldoende mooie dagen om lekker in de tuin te kunnen werken. Het is nog niet te koud en dus zijn de omstandigheden ideaal. Wacht je te lang, dan zit de vorst in de grond en kun je niet meer veel doen. Bovendien moeten bijvoorbeeld de bloembollen in het najaar de grond in, dus het is een kwestie van goed plannen. We geven alvast een aantal waardevolle tips.
Alles begint met een goed plan
Ga niet zomaar onvoorbereid aan de slag. Zorg ervoor dat je niets aan het toeval overlaat. Meet de tuin op en maak een tekening op schaal, waarin je exact aangeeft wat je waar precies wilt hebben. Als je dat niet doet, kun je te maken krijgen met onverwachte tegenvallers. Vergeet niet om rekening te houden met de volgende zaken:
- Hoe is de schaduwvorming in je tuin?
- Lopen er leidingen onder de grond?
- Moeten er stroomkabels getrokken worden?
- Hoe is de afwatering van je tuin geregeld?
- Heb je een kapvergunning nodig?
Het verwijderen van bestaande bestrating
De laatste jaren is steeds nadrukkelijker het besef ontstaan dat een versteende tuin kan leiden tot wateroverlast. Bij zware regenbuien kan het water dan niet voldoende snel de grond in zakken. Ligt je hele tuin nog vol tegels en kies je ervoor om die te verwijderen? Dat is eigenlijk zo geregeld. Gewoon een kwestie van een aanhangwagen huren, de tegels inladen en ze afvoeren. Misschien kun je er nog iemand anders blij mee maken? Hergebruik is altijd beter dan weggooien!
Hoge bomen kappen
Misschien ben je tot de conclusie gekomen dat die grote boom wel uit je tuin mag verdwijnen. In dat geval doe je er verstandig aan om eerst na te gaan of dat zomaar mag. Je denkt misschien dat het geen probleem is, omdat het je eigen tuin betreft. Toch heb je vaak ook dan een kapvergunning nodig. Een hoge boom zaag je ook niet zomaar ineens om. Het beste kun je een hoogwerker huren en de boom in delen afzagen, om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Lever al je tuinafval in bij de milieustraat, zodat het op verantwoorde wijze kan worden verwerkt. Zo werk je op duurzame wijze.