Tips bij het uitwerken van een lichtplan voor je tuin
Een tuin zou je alle ruimte moeten bieden om te ontspannen. Het is de plek waar je na een lange en intensieve dag op het werk tot rust kunt komen. Vanzelfsprekend is dit echter niet! Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een tuin. Let bijvoorbeeld op de periode waarin de verschillende heesters, planten en bomen bloeien, zoek naar mogelijkheden om verschillende hoekjes in de tuin te creëren, enzovoorts. Niet onbelangrijk is daarbij het lichtplan voor je tuin. De tuinverlichting maakt dat je ook in de avond van al het moois in je tuin kunt genieten. Zonder tuinverlichting zal een tuin al snel een donker gat vormen. Dat wil je voorkomen!
Verschillende vormen van verlichting in tuinen
Bij het uitwerken van een lichtplan voor je tuin, dat je op dezelfde wijze doet als bij het lichtplan voor bijvoorbeeld een woon- of slaapkamer, kun je verschillende soorten verlichting gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting onder de overkapping, waarvoor een aantal vaste lampen aan de wand hiervan zeer geschikt zijn. Ook een lichtsnoer staat hier fraai. Combineer deze verlichting met een aantal led spots in de borders van je tuin, die je helpen de mooiste planten en bomen uit te lichten. Deze spots zou je ook op de schutting kunnen monteren.
Zoek naar een eenvoudig aan te sluiten systeem
Het aanleggen van de elektra in de tuin kan een uitdaging zijn. In het bijzonder wanneer je er geen ervaring mee hebt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig systemen, waarmee het aansluiten van grondkabels en het monteren van stopcontacten niet langer noodzakelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verlichting van in-lite. Het is een systeem waarbij je de lampen in de tuin rechtstreeks aansluit op een elektriciteitskabel, die verbonden is met een transformator. De transformator steek je vervolgens in het stopcontact. Je hoeft geen elektricien te zijn om dit systeem aan te kunnen sluiten in je tuin.
Laat de verlichting automatisch inschakelen
Combineer de lampen in de tuin met een lichtsensor of tijdschakelaar. Op deze manier wordt de verlichting automatisch ingeschakeld op het moment dat het buiten donker wordt. Zou je zonder lichtsensor of tijdschakelaar werken, dan is de kans groot dat je het inschakelen van de lampen regelmatig vergeet. Zonde, want een verlichte tuin heeft je zoveel te bieden! Niet alleen in de zomer, maar ook in het najaar en de winter.