Wat te doen in de tuin in november?
November, een heerlijke maand! Het is op en top herfst en de feestdagen komen wel heel dichtbij. Welk onderhoud verricht u deze maand in de tuin?
Een stormachtige maand
In november vinden vaak zwakke tot hevige herfststormen plaats. Houd het weer daarom goed in de gaten en tref maatregelen wanneer er storm op komst is. Bindt hoge grassen of planten bij elkaar, zodat deze niet platgeslagen worden of kapot waaien. Breng daarnaast uw bloempotten in veiligheid; u wilt natuurlijk niet dat deze breken.
Afgevallen blad
Kenmerkend voor de herfst is natuurlijk dat de bladeren weer van de bomen vallen. Dit kan voor dat echte herfstgevoel zorgen, maar ook heel wat ellende opleveren. Verwijder de bladeren van uw tuinpad en gazon. Natte bladeren kunnen een glibberige slib vormen, waar u over uit kunt glijden en daarom is het beter om de bladeren die op uw tuinpad terecht zijn gekomen op te ruimen. Afgevallen blad dat op het gazon blijft liggen, veroorzaakt gele plekken. Dit laat u natuurlijk niet gebeuren! U kunt afgevallen blad gelukkig ook functioneel inzetten. Creëer bijvoorbeeld schuilplaatsen voor dieren die een winterslaap gaan houden, zoals de egel. U kunt de bladeren ook gebruiken om uw vaste planten mee af te dekken en ze zo te beschermen tegen de vorst. Zorg er voor dat de laag bladeren niet dikker wordt dan tien centimeter, want dan komt er geen lucht meer bij de bodem. Als laatste optie heeft u natuurlijk om het afgevallen blad op de composthoop te gooien voor een volgend seizoen! Lees hier meer over afgevallen blad.
Nog wat planten neerzetten?
Vaste planten kunt u blijven planten totdat het gaat vriezen. Fleur uw tuin nog een beetje extra op met wat winterviooltjes, herfstasters, winterjasmijn of chrysanten. Plant ook alvast wat voorjaarsbollen, zodat u in de lente kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Vorstgevoelige planten in potten mogen alvast naar binnen. Die zouden het maar koud krijgen in november.
Snoeien in november
Een aantal bomen zijn toe aan een verjongingssnoei. Het gaat bijvoorbeeld om fruitbomen- en struiken die al kaal zijn. Daarnaast kunnen knotwilgen geknot worden. Snoei heesters nooit te veel rond deze periode. De uitgebloeide bloemen beschermen deze planten tegen bevriezingsgevaar. Dit geldt ook voor de hortensia!
Help de vogels de winter door
Begin in november alvast met het ophangen van nestkastjes en vetbollen. De vogels zullen u hier dankbaar voor zijn!
Wat doen we met de vijver?
Qua vijveronderhoud bent u vooral bezig met het treffen van voorbereidingen voor de winter. Controleer nog even of de pomp goed werkt of schaf er eentje aan. Anders loopt u het gevaar dat de vijver dichtvriest en uw vissen en planten krijgen dan te weinig zuurstof. Het is ook erg belangrijk dat het vijverwater schoon is, daardoor krijgen uw vissen namelijk genoeg voedingsstoffen binnen.
Sluit de buitenkraan af
Dit om bevriezing te voorkomen.
Succes deze maand!