Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

De 7 Beste Geurende Tuinplanten

Sophie Maes op 02-09-2024

Wat is er nu aangenamer dan de heerlijke geur van verse bloemen in je tuin of op je balkon? De zomer is in aantocht, en dat betekent dat we opnieuw kunnen genieten van het buitenleven. Van de warme zonnestralen tot kleurrijke bloemen en het zachte gezoem van bijen, de natuur ontwaakt opnieuw. Met geurige tuinplanten tover je je tuin, terras of balkon om tot een zalige ontspanningsoase.

Sommige planten verspreiden hun geur bij aanraking, anderen geven hun zoete aroma af overdag, en weer andere planten geuren 's avonds heerlijk. Deze planten zijn vaak te vinden in tuincentra en bij kwekerijen in je buurt.

Geurige Tuinplanten

De geur van rozen, lavendel of geraniums kan je tuin een extra dimensie geven. Niet alleen oogt je tuin prachtig, maar hij ruikt ook nog eens verrukkelijk. Sommige soorten ken je misschien al, maar er zijn er ook die je misschien nog niet eerder hebt ontdekt. Bezoek een tuincentrum in de buurt en ontdek onze top 7 van geurende tuinplanten.

1. Rozen

Hoewel moderne rozen vaak lang bloeien en beter bestand zijn tegen ziektes, missen ze soms die typische rozengeur. Gelukkig hebben veel tuincentra een ruime selectie aan traditionele rozen die je tuin vullen met hun kenmerkende geur. Bij lokale tuincentra en kwekerijen vind je verschillende soorten:

  • Hybriden van Franse rozen (Rosa gallica) zoals muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
  • Gallica-rozen, zoals de apothekersroos Rosa Gallica 'Versicolor', bloeien in juni en verspreiden een heerlijke geur.
  • Muskusrozen bloeien langer door en zijn beschikbaar als struik of klimroos.
  • Japanse bottelrozen zijn stevige struiken die één keer per jaar bloeien.

2. Lavendel

De geur van lavendel roept herinneringen op aan warme zomers en verre vakantiebestemmingen. Lavendel is ideaal om in potten op het terras te plaatsen of als lage haag bij de voordeur. De geur komt vrij bij aanraking, en zelfs in de winter behoudt het zijn grijsgroene blad. De bloempjes kunnen ook gedroogd worden en gebruikt in geurzakjes of als kruid in de keuken. Lavendel groeit het best op zonnige, droge plaatsen.

3. Geurgeranium (Pelargonium)

Net zoals lavendel verspreiden geurgeraniums hun geur bij aanraking. Wrijf eens een blaadje tussen je vingers en geniet van het aroma. Hier zijn enkele populaire varianten:

  • Citroengeranium (Pelargonium graveolens of crispum) ruikt naar citroen en bloeit met paarse bloemen.
  • Pelargonium 'Roses of Attar' verspreidt een rozengeur en bloeit met roze bloemen.
  • Pelargonium odoratissimum heeft een appelgeur en witte bloempjes.
  • 'Chocolate Peppermint' geurt naar pepermunt en bloeit met mauve bloemen en chocoladebruine vlekjes op de bladeren.

Deze geraniums zijn perfect om in potten op je balkon of terras te plaatsen.

4. Dropplant (Agastache)

De dropplant heeft bladeren die bij aanraking naar anijs ruiken, vandaar de naam. Deze vaste plant bloeit langdurig met kleine lila of witte bloemetjes en trekt vlinders en bijen aan. Hij is matig winterhard en groeit goed in zowel potten als in de volle grond. Zet hem op een zonnige plaats.

5. Sering

De gewone sering (Syringa vulgaris) kan uitgroeien tot een struik van vijf meter hoog. Er zijn ook dwergseringen (Syringa patula) die compacter blijven, evenals seringen op stam. Deze planten bloeien in mei en juni en vullen de lucht met hun heerlijke geur. Ze doen het goed op zonnige of licht beschaduwde plekken. Bloeiende takken zijn ook prachtig in een vaas met bloemenvoeding.

6. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een opvallende klimplant die 's avonds zijn zoete geur begint te verspreiden. De bloemen, die in verschillende kleuren voorkomen, trekken bijen en vlinders aan, wat hem ideaal maakt voor een bijvriendelijke tuin. De plant groeit het best op vochtige, voedselrijke grond in de zon of halfschaduw.

7. Damastbloem (Hesperis matronalis)

De damastbloem is misschien minder bekend, maar zeker een opvallende verschijning in je tuin. Deze vaste plant bloeit van mei tot september met witte, roze of lila bloemen die 's nachts nog sterker geuren. Hij wordt ongeveer 80 centimeter hoog en staat graag op een vochtige, half beschaduwde plek.

Lokale tuincentra en kwekerijen bieden een uitgebreid assortiment aan geurige planten. Geef je tuin of balkon een extra toets met geurige tuinplanten. Van frisse rozen tot kruidige lavendel, je vindt zeker iets dat bij jouw smaak past. Ga langs, ruik en ontdek je favoriete geurplanten bij het lokale tuincentrum.