DIY: ecologische tuinprojecten
De lente staat weer voor de deur en je kunt niet wachten om je tuin flink onder handen te nemen. Nu kun je natuurlijk van alles kant en klaar inslaan, maar je kunt ook de 'crea Bea' uithangen! Speciaal voor de ecologische creatievelingen zetten wij de leukste do-it-yourself-projecten op een rijtje.
Verlichting
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk van je tuin genieten, dus extra verlichting kan geen kwaad. Wil je die op een creatieve manier vergaren? Dan kun je bijvoorbeeld zelf jampotlampen maken. Deze maken de zwoele zomeravonden pas echt sfeervol. Bovendien zijn de lampjes makkelijk in elkaar te zetten en ben je ecologisch bezig door je jampotten te recyclen. Wil je je project nog milieubewuster maken? Energie vergelijken kan je helpen een groen contract af te sluiten, waardoor jij zonder schuldgevoelens jouw lampjes naar hartenlust kan laten branden.
Het DIY-insectenhotel
Insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan de hommels, bijen en vlinders die onze planten bestuiven. Je wilt deze kleine vriendjes dus zo goed mogelijk ontvangen. Met een insectenhotel bied je ze een goede schuilplaats op de minder zomerse dagen. Ze kunnen er zelfs overwinteren.
Benodigdheden:
- Houten kistje
- Tuinafval
- Holle takjes
Het houten kistje wordt het raamwerk voor je hotel. Het is ideaal wanneer je compartimenten kunt creëren, zodat je hotel verschillende ‘kamers’ heeft. Een wijnkist is daarom perfect. Je kunt de verschillende kamers vullen met verschillend materiaal. Stapel het zwaarste materiaal, zoals dennenappels' onderin. Je kunt bovendien kamers vullen met mos, houtsnippers en riet. Nadat je hotel de juiste vulling heeft, sluit je de voorkant van de kamers af met gaas om zo te voorkomen dat de vogels van je insecten komen snoepen. Wil je ook vlinders lokken? Maak dan een opening in het gaas. Vul de desbetreffende kamer met kleine blaadjes en takjes om de vlinders welkom te doen voelen. Vergeet niet om een overhangend dak op je hotel te plaatsen, zodat je ‘gasten’ goed beschermd zijn tegen de weerselementen. Ook kun je er gewoon een kopen.
Ecologische tuinvijver
Altijd al een vijver in je tuin willen hebben? Als je genoeg ruimte hebt, is een ecologische tuinvijver een echt leuk DIY-project. Hierbij blijven de pomp, de chemische middelen en de filter achterwege. Lekker ecologisch verantwoord dus! Zoek eerst de juiste plek uit in je tuin, het liefst een zonnig gedeelte. Graaf de vijver minimaal 1,5 meter diep, zodat deze nooit tot op de bodem kan bevriezen. Zorg er wel voor dat de oevers niet te steil oplopen. Je wilt immers dat alle kikkers en salamanders makkelijk uit de vijver kunnen kruipen. Vul vervolgens je vijver met onderwaterplanten. Deze zorgen voor veel zuurstof en dus veel leven. Bovendien geven ze beschutting voor de inwoners van je onderwaterparadijs. Zo vergroot jij de biodiversiteit in je tuin. Je kunt er ook voor kiezen om vissen in je vijver te laten rondzwemmen, maar bedenk wel dat deze de grond continu omwoelen, waardoor je vijver altijd troebel zal zijn. Bovendien zijn vissen gek op eitjes, dus zul je minder amfibieën aantreffen.