Kerstroos
Door op de laatste dagen voor kerst ons nog eens een bezoekje te brengen kan een leuk koopje of verrassing opleveren. En dat is nooit verkeerd. Misschien is die ene bal juist nu afgeprijsd of is er net een prachtige plant aangevoerd. Bijvoorbeeld de Kerstroos of Helléborus zoals u eigenlijk zou moeten zeggen. Bij veel tuinliefhebbers staan ze al jaren in de tuin, maar daar bloeien ze nog lang niet. Gelukkig doen ze dat bij ons wel volop en ook dragen ze voldoende knoppen om tot ver in maart van deze prachtige kerstrozen te kunnen genieten.Kerstrozen maken tegenwoordig net zo’n deel van Kerst uit als de dennenboom dat doet. De planten hebben een subtiele uitstraling vol feestelijke ‘kerst chic’ en zijn een must voor ieder trendy type. Vooral als ze in een stijlvolle pot worden gezet. Houdt u van minimal dan is een gladde zilverkleurige pot erg fraai, maar kiest u voor landelijk dan is een rieten mand weer erg passend. Of houdt u van uitbundig? Snuffel maar eens rond, er is keus genoeg.
De kerstroos heeft buiten een mooie pot ook goede zorg nodig. De planten zijn in de kas opgekweekt dus zet hem niet buiten in de kou, dat mag pas in het voorjaar na de bloei. Nu is een plek in huis beter. Zet de kerstroos – Helléborus niet vlak bij de verwarming, en geef water op de aarde. Een voetenbadje 2x per week is helemaal ideaal, laat de plant na dit bad wel goed uitdruipen. Is de plant te droog of te nat dan gaan blad en bloemen hangen en knoppen sterven af. Geef tot slot een wekelijkse bemesting voor bloeiende planten, waarna echt alle knoppen opengaan.
Bloeien doet Helléborus maandenlang, eerst wit maar later drogen de bloemen in en verkleuren naar roze. En na maanden van de plant te hebben genoten kan hij de tuin in, volgend jaar bloeien ze opnieuw, al is dat niet met kerst.
Vrolijk Kerstmis