Tuintips voor januari
Het nieuwe jaar is aangebroken en we kunnen ook weer rustig beginnen met het laten ontwaken van de tuin. Welke tuinklussen zijn er te doen in januari?
Aan de slag met de planten als het niet vriest
Zolang het niet vriest, mag u gewoon planten in de tuin zetten. Winterheide of viooltjes geven uw tuin wat kleur. Bescherm wintergevoelige planten door ze af te dekken, want in januari waait vaak een ijzige wind. Als u bomen wilt planten, is het verstandig om een boompaal te plaatsen aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Bind de paal met een band aan de boom. Vergeet de kuipplanten, die rond deze tijd natuurlijk binnen staan, geen water te geven en lucht ze af en toe door een raam of deur open te zetten als het niet te koud is.
Een besneeuwd gazon in januari
Sneeuw is goede isolatie voor de planten. Ligt er sneeuw op uw gazon? Laat dit dan lekker liggen! Loop niet over het gazon heen als dit bevroren is, want dan breekt het gras af.
De vijver in januari
Ook voor vijveronderhoud hebben we weer wat tips:
- De vissen krijgen pas weer honger als de temperaturen boven de 6 graden komen. Voeren hoeft dus nog niet. Reigers zijn in januari wel driftig op zoek naar eten. Zorg dat uw vissen geen reigervoer worden en controleer af en toe of het vijvernet wel goed gespannen is en of er geen gaten inzitten.
- Is de vijver bevroren? Ga dan niet lopen hakken. De schokgolven kunnen uw vissen fataal worden! Zet liever een emmer heet water op het ijs.
- Voor de aanleg van een nieuwe vijver is januari een mooie maand. Begin deze maand alvast met het graven van een gat. Doe dit wel bij vorstvrij weer.
Snoeien in januari
U mag de hele maand planten, struken en fruitbomen snoeien, zodat deze klaar zijn voor het voorjaar. Doe dit alleen bij zacht weer en niet als het vriest. Tot half januari mag de druif worden teruggesnoeid. Later komt de sapstroom alweer opgang en snoeien zorgt er dan voor dat de plant doodbloedt.