Zo houdt u uw vijverwater helder
Nu het weer zomer is, gaat u vast weer vaker lekker in de tuin zitten. Dan is het wel zo fijn als er ook echt wat te zien valt in de vijver. Vijverwater wordt snel troebel, maar wij geven u graag wat tips om dit te voorkomen!
De ligging bepaalt
De ligging van uw vijver is heel belangrijk. Een vijver mag nooit in de volle zon liggen, want dit stimuleert de groei van algen en dan krijgt u troebel water. Kies dus voor een plekje in de schaduw. Zorg voor genoeg lelies wanneer uw vijver toch (deels) in de zon ligt.
Goede filter en pomp
Het hebben van een goede filter en pomp in uw vijver is erg belangrijk voor schoon, helder vijverwater. Er zijn heel veel verschillende soorten, zowel biologisch als elektrisch. Laat u goed informeren over welke installatie het best geschikt is voor uw vijver. Kleine vijvers hebben bijvoorbeeld weer een ander systeem nodig dan grote vijvers.
Verwijder afgevallen blad
In de herfst of wanneer het hard waait, valt er blad in uw vijverwater. Dit is niet goed voor het vijvermilieu en uiteindelijk kan er troebel water ontstaan. Dek uw vijver daarom af met gaas of haal regelmatig de bladeren eruit.
Geduld
In het vroege voorjaar wordt bijna iedere vijver groen, maar het evenwicht wordt dan hersteld door de zuurstofplanten. Soms moet u dus gewoon even geduld hebben. Zorg er wel voor dat er ook genoeg zuurstofplanten aanwezig zijn in uw vijver. Plant nieuwe zuurstofplanten pas bij een temperatuur van 16 graden of hoger.
Hard kraanwater
Vul de vijver in de zomer af en toe bij met kraanwater of vervang een deel van het water hierdoor. Door regenwater wordt het vijverwater steeds zachter en uiteindelijk wordt het dan té zacht.
Vissen voeren
Geef de vissen niet te veel voer. Het overige voer zal dan namelijk achterblijven in de vijver. Begin pas met voeren als het vijverwater minimaal 12 graden is.
Lavabed
Een lavabed is eigenlijk een natuurlijk filter. Een pomp trekt het water door de stenen en die zuiveren het water. Het water wordt zo continue gefilterd.